Vliv délky skladování, počáteční hmotnosti a délky obvodu na hmotnostní a rozměrové úbytky bulev cukrové řepy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43907331" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43907331 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2015/PDF/334-337.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2015/PDF/334-337.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv délky skladování, počáteční hmotnosti a délky obvodu na hmotnostní a rozměrové úbytky bulev cukrové řepy
Popis výsledku v původním jazyce
Předložený článek se zabývá sledováním hmotnostních a rozměrových úbytků bulev cukrové řepy (Beta vulgaris L.) v průběhu skladování. Sedmnáct ručně sklizených rostlin cukrové řepy bylo vybráno ke sledování. Po odstranění chrástu byly váženy bulvy a měřeny jejich obvody v pravidelných intervalech - dvakrát týdně. Skladování trvalo 54 dnů v konstantní teplotě a vlhkosti. Úbytek hmotnosti byl na konci sledování v průměru 62 % a úbytek délky obvodu byl v průměru 33 %. Průběh obou úbytků měl logaritmický trend. Dále byl sledován vliv počáteční hmotnosti a počáteční délky obvodu bulev na velikost konečného úbytku obou sledovaných veličin. Se stoupající počáteční hmotností bulev klesala míra úbytku hmotnosti na konci skladování. Se stoupající počáteční délkouobvodu bulev klesala i míra úbytku délky obvodu na konci skladování. Rovněž byly vytvořeny matematické modely pomocí lineární a logaritmické funkce. Tyto modely mohou sloužit k predikci hmotnostního a rozměrového chování bulev cukrové ře
Název v anglickém jazyce
Influence of storage time, initial mass and circumference on weight and size disposals of sugar beet
Popis výsledku anglicky
The main goal of this study is observation of weight and size losses of sugar beet (Beta vulgaris L.) during storage. Seventeen sugar beets were hand-harvested and selected for the experiment. There were rid of leaves and roots, were weighted and measured in defined intervals - twice a week. Storage took 54 days at constant temperature and humidity. Weight decreased on average by 62% and circumference decreased on average by 33%. Courses of both losses had a logarithmic trend. The dependence of initialweight and initial circumference of the bulbs on the final loss was also monitored. With increasing initial weight, the final weight loss decreased; with increasing initial circumference, the final size loss also decreased. Mathematical models were created using linear and logarithmic functions. These models can predict weight and size behaviour of sugar beet bulbs (and similar kinds of vegetables). This article is the first paper on controlled sugar beet bulbs storage. In near future, p
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
131
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
334-337
Kód UT WoS článku
000366643700003
EID výsledku v databázi Scopus
—