Mykotoxiny v pšenici a v jejich produktech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43907643" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43907643 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mykotoxiny v pšenici a v jejich produktech
Popis výsledku v původním jazyce
Experimentální část je zaměřena na sledování obsahu deoxynivalenolu a zearalenonu ve vzorcích ozimé pšenice. Celkem bylo vyšetřeno 8 vzorků pšenice ozimé ze sklizně roku 2011 a 2012. Vzorky byly upraveny pro mykotoxikologické stanovení a následně proměřeny pomocí metody ELISA. V rámci každého vzorku byl měřen obsah DON a ZEA v zrnu, mouce a pečivu. Z celkového množství vzorků pšenice bylo 42% zjištěno jako pozitivní na obsah DON a 71% na obsah ZEA. Žádný ze vzorků však nepřekročil maximální limity danélegislativou, naměřené hodnoty byly většinou spíše podprůměrné.
Název v anglickém jazyce
Mycotoxins in wheat and their products
Popis výsledku anglicky
The experimental part is focused on monitoring the coken of deoxynivalenol and zearalenone in samples of winter wheat. A total of 8 samples of winter beat the harvest of 2011 and 2012 were analyzed. All samples have been fittin glyprepared and subsequently analyze dusing a validated ELISA method. Each sample was examined for DON and ZEA content in grain, flour and baking product, respectively. Out of all sample sofwheat, 42 % werefound as positive for DON content and 71 % for ZEA content. However, no sample exceeded the maximum limits set by the legislation; most of the samples werer at below average.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Additives and Contaminants in Foodstuffs 2015: Zborník vedeckých prác
ISBN
978-80-89597-32-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
241-245
Název nakladatele
Slovenská chemická knižnica
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Bratislava
Datum konání akce
8. 10. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—