Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fuzariózy klasu a jejich vliv na hygienickou kvalitu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F11%3A00001935" target="_blank" >RIV/00027006:_____/11:00001935 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Fuzariózy klasu a jejich vliv na hygienickou kvalitu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bylo analyzováno 67 náhodně vybraných vzorků krmných směsí. Pouze v sedmi vzorcích (10 %) nebyl při použití metody ELISA detekován obsah mykotoxinů deoxynivalenolu (DON) a zearalenonu (ZEA). Legislativně stanovený hygienický limit obsahu DON v obilovinách určených pro lidskou výživu byl však překročen pouze u jednoho vzorku (2130 ?g/kg) a hygienický limit pro ZEA u dvou vzorků (105 a 126 ?g/kg). Podobně bylo analyzováno také 51 vzorků mléka a mléčných výrobků z českého maloobchodního trhu. Obsah DON bylve všech testovaných výrobcích pod limitem detekce. Zearalenon byl však zjištěn v kvantifikovatelném množství v 19 z 51 analyzovaných mléčných výrobků v rozmezí 0,031?0,342 ?g/kg. Analýzy obsahu mykotoxinů DON a ZEA v zrnu odrůd ozimé pšenice po umělé infekci F. culmorum ukázaly pozitivní vztah mezi obsahem těchto mykotoxinů.

  • Název v anglickém jazyce

    Fusarium head blight and its effect on hygienic quality

  • Popis výsledku anglicky

    The content of Fusarium mycotoxins deoxynivalenol (DON) and zearalenone (ZEA) was not detected using ELISA method only in 7 out of 67 randomly selected samples of feeds (feed mixtures). In most samples the content of these mycotoxins was lower than hygienic limit given by legislative procedures. The limit was exceeded only in one sample for DON (2130 ?g/kg) and two samples for ZEA (105 a 126 ?g/kg). Similar analyses were performed also in 51 samples of milk products that are available on the Czech market. The content of DON was in all samples below limit of detection, but transfer of ZEA into milk products was detected in 19 samples, in which ZEA content ranged from 0,031 to 0,342 ?g/kg. Analyses of DON and ZEA content in grain of winter wheat varieties following artificial infection with F. culmorum showed significantly positive relation between contents of these mycotoxins.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/OC10015" target="_blank" >OC10015: Rezistence k fuzarióze klasu a k akumulaci mykotoxinů v zrnu obilovin pro zvýšení bezpečnosti krmiv</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    59

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    10-14

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus