Fuzariózy klasu a jejich vliv na hygienickou kvalitu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F11%3A00001935" target="_blank" >RIV/00027006:_____/11:00001935 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fuzariózy klasu a jejich vliv na hygienickou kvalitu
Popis výsledku v původním jazyce
Bylo analyzováno 67 náhodně vybraných vzorků krmných směsí. Pouze v sedmi vzorcích (10 %) nebyl při použití metody ELISA detekován obsah mykotoxinů deoxynivalenolu (DON) a zearalenonu (ZEA). Legislativně stanovený hygienický limit obsahu DON v obilovinách určených pro lidskou výživu byl však překročen pouze u jednoho vzorku (2130 ?g/kg) a hygienický limit pro ZEA u dvou vzorků (105 a 126 ?g/kg). Podobně bylo analyzováno také 51 vzorků mléka a mléčných výrobků z českého maloobchodního trhu. Obsah DON bylve všech testovaných výrobcích pod limitem detekce. Zearalenon byl však zjištěn v kvantifikovatelném množství v 19 z 51 analyzovaných mléčných výrobků v rozmezí 0,031?0,342 ?g/kg. Analýzy obsahu mykotoxinů DON a ZEA v zrnu odrůd ozimé pšenice po umělé infekci F. culmorum ukázaly pozitivní vztah mezi obsahem těchto mykotoxinů.
Název v anglickém jazyce
Fusarium head blight and its effect on hygienic quality
Popis výsledku anglicky
The content of Fusarium mycotoxins deoxynivalenol (DON) and zearalenone (ZEA) was not detected using ELISA method only in 7 out of 67 randomly selected samples of feeds (feed mixtures). In most samples the content of these mycotoxins was lower than hygienic limit given by legislative procedures. The limit was exceeded only in one sample for DON (2130 ?g/kg) and two samples for ZEA (105 a 126 ?g/kg). Similar analyses were performed also in 51 samples of milk products that are available on the Czech market. The content of DON was in all samples below limit of detection, but transfer of ZEA into milk products was detected in 19 samples, in which ZEA content ranged from 0,031 to 0,342 ?g/kg. Analyses of DON and ZEA content in grain of winter wheat varieties following artificial infection with F. culmorum showed significantly positive relation between contents of these mycotoxins.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/OC10015" target="_blank" >OC10015: Rezistence k fuzarióze klasu a k akumulaci mykotoxinů v zrnu obilovin pro zvýšení bezpečnosti krmiv</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
10-14
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—