Účinek zkrmování barevné pšenice citrus na senzorické vlastnosti masa brojlerových kuřat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43907877" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43907877 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43670/15:43907877
Výsledek na webu
<a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Účinek zkrmování barevné pšenice citrus na senzorické vlastnosti masa brojlerových kuřat
Popis výsledku v původním jazyce
Žlutá odrůda pšenice Citrus vyniká kvalitní potravinářskou jakostí a vysokým obsahem luteinu. Lutein je žlutý pigment, díky němuž je tato odrůda vhodná k výrobě speciálních pekárenských výrobků a těstovin (SUKOVÁ, 2009). Pšenice, která má zvýšený obsah přírodních barviv, lze také využívat k výrobě funkčních potravin, které by měly mít kromě výživné hodnoty pozitivní vliv na antioxidační systém organismu (TROJAN et al., 2010). Kromě luteinu způsobují žlutou barvu také další druhy karotenoidů, mezi něž patří zeaxanthin, antheraxanthin a violaxanthin. Tato přirozená barviva jsou obsažena v endospermu zrna. V rozboru ÚKZÚZ byl stanoven průměrný obsah luteinu v pšenici Citrus 0,34 mg/100g, zatímco u běžné odrůdy Akteur, která je řazena mezi elitní odrůdy, byl stanoven průměrný obsah luteinu 0,16 mg/100g. Je tedy zřejmé, že vzorky žluto-moučné odrůdy pšenice ozimé Citrus obsahuje dvakrát více luteinu než elitní pozdní odrůda Akteur (ŠULOVÁ, 2011). Cílem našeho experimentu bylo posoudit vliv
Název v anglickém jazyce
Effect of Color Wheat Citrus Feeding on Sensory Characteristics of Broiler Chickens Meat
Popis výsledku anglicky
The work deals with the importance and quality of poultry meat. It describes the evaluation of the quality of poultry meat and principles for the organoleptic assessment. The experiment with broiler male chickens Ross 308 was made. The chickens were divided into 4 groups and fed with a feed mixture which content 60% and 30% of yellow wheat Citrus (C60 and C30 groups) and control common wheat (K60 and K30 groups). At the end of experiment, chickens were slaughtered and carcass yield was calculated. The highest broiler carcase yield (eviscerated carcase, without neck, abdominal fat and giblets, as a percentage of liveweight) show the group with 60% of Citrus (71.49%), as well as percentage of breast meat (23.15%) and leg meat (deboned thigh and drumstickwithout skin as a percentage of liveweight - 15.88%). When determining the effect of feed on meat quality was subjected to sensory evaluation of breast and thigh meat, better sensory evaluation was in control group K30
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-220-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
303-309
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
4. 3. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—