Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Účinek zkrmování barevné pšenice citrus na senzorické vlastnosti masa brojlerových kuřat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43907877" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43907877 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43670/15:43907877

  • Výsledek na webu

    <a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Účinek zkrmování barevné pšenice citrus na senzorické vlastnosti masa brojlerových kuřat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Žlutá odrůda pšenice Citrus vyniká kvalitní potravinářskou jakostí a vysokým obsahem luteinu. Lutein je žlutý pigment, díky němuž je tato odrůda vhodná k výrobě speciálních pekárenských výrobků a těstovin (SUKOVÁ, 2009). Pšenice, která má zvýšený obsah přírodních barviv, lze také využívat k výrobě funkčních potravin, které by měly mít kromě výživné hodnoty pozitivní vliv na antioxidační systém organismu (TROJAN et al., 2010). Kromě luteinu způsobují žlutou barvu také další druhy karotenoidů, mezi něž patří zeaxanthin, antheraxanthin a violaxanthin. Tato přirozená barviva jsou obsažena v endospermu zrna. V rozboru ÚKZÚZ byl stanoven průměrný obsah luteinu v pšenici Citrus 0,34 mg/100g, zatímco u běžné odrůdy Akteur, která je řazena mezi elitní odrůdy, byl stanoven průměrný obsah luteinu 0,16 mg/100g. Je tedy zřejmé, že vzorky žluto-moučné odrůdy pšenice ozimé Citrus obsahuje dvakrát více luteinu než elitní pozdní odrůda Akteur (ŠULOVÁ, 2011). Cílem našeho experimentu bylo posoudit vliv

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of Color Wheat Citrus Feeding on Sensory Characteristics of Broiler Chickens Meat

  • Popis výsledku anglicky

    The work deals with the importance and quality of poultry meat. It describes the evaluation of the quality of poultry meat and principles for the organoleptic assessment. The experiment with broiler male chickens Ross 308 was made. The chickens were divided into 4 groups and fed with a feed mixture which content 60% and 30% of yellow wheat Citrus (C60 and C30 groups) and control common wheat (K60 and K30 groups). At the end of experiment, chickens were slaughtered and carcass yield was calculated. The highest broiler carcase yield (eviscerated carcase, without neck, abdominal fat and giblets, as a percentage of liveweight) show the group with 60% of Citrus (71.49%), as well as percentage of breast meat (23.15%) and leg meat (deboned thigh and drumstickwithout skin as a percentage of liveweight - 15.88%). When determining the effect of feed on meat quality was subjected to sensory evaluation of breast and thigh meat, better sensory evaluation was in control group K30

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-220-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    303-309

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    4. 3. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku