Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Konzumace jedlého hmyzu z hlediska nutriční a hygienické jakosti

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43907889" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43907889 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/2015/Sbornik_2015.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/2015/Sbornik_2015.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Konzumace jedlého hmyzu z hlediska nutriční a hygienické jakosti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro mnoho národůa etnických skupin je hmyz nepostradatelnou součástí jídelníčku a často je základem tradičních pokrmů. S rostoucí populací lidstva se jedlý hmyz může stát nezanedbatelným zdrojem živin ve výživě člověka. Z nutričního hlediska je u hmyzu významný obsah bílkovin, který je vyšší než u mnoha rostlin. V závislosti na druhu a vývojovém stádiu hmyzu se pohybuje od 20 do 76 %. Většina druhů hmyzu obsahuje dostatečné množství aminokyselin pro naplnění nutričních potřeb člověka. Stravitelnost hmyzího proteinu je kolem 89 %. Rozdíly v obsahu tuku jsou velmi značné (2 až 50 %) a závisí na mnoha faktorech. Z hlediska vývojového stádia obsahují největší množství tuku larvy a kukly, u dospělců je obsah tuku obecněnižší. Složení mastných kyselin se u jednotlivých druhů liší, nejvíce se projevuje vliv hostitelské rostliny, kterou se hmyz živí. V porovnání s živočišnými tuky je obsah esenciálních mastných kyselin vyšší, celkový obsah polyenových mastných kyselin může dosahovat až 70 %. J

  • Název v anglickém jazyce

    Consumption of edible insects from the perspective of nutritional and hygienic quality

  • Popis výsledku anglicky

    Insects represents nutritionally interesting raw material and it will eventually incorporate the routine food consumed in EU countries. It could also pass as a nutritional supplement special diets for example, for athletes. Classification of edible insects to normal diet requires to define and standardize potentially suitable species their breeding conditions, composition including biologically active substances, analyze the best hygienic-toxicological risks and subsequently implement edible insects asfood in the EU legislation.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XLV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-86909-11-0

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    7-15

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem

  • Datum konání akce

    25. 5. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku