Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of rheological properties of hopped wort and malt wort

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43907977" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43907977 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://acta.mendelu.cz/media/pdf/actaun_2015063010131.pdf" target="_blank" >http://acta.mendelu.cz/media/pdf/actaun_2015063010131.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.11118/actaun201563010131" target="_blank" >10.11118/actaun201563010131</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of rheological properties of hopped wort and malt wort

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this work is determination rheological properties of hopped wort and malt wort and their comparison. In the paper following rheological properties has been described: the dependence of viscosity on a temperature of a sample and hysteresis looptest. The time dependence test was performed for a confirmation thixotropic behaviour. Based on measured values Arrhenius mathematical model has been applied. The activation energy was determined by using of this model. Tests have been carried out in the temperature range from 5 oC to 40 oC. Rheological tests proved that malt wort behaves as Newtonian fluid in all temperatures and hopped wort behaves as non-Newtonian fluid at low temperatures. Thixotropic behaviour is caused by the content of the restsof hops heads or malt scraps.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of rheological properties of hopped wort and malt wort

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work is determination rheological properties of hopped wort and malt wort and their comparison. In the paper following rheological properties has been described: the dependence of viscosity on a temperature of a sample and hysteresis looptest. The time dependence test was performed for a confirmation thixotropic behaviour. Based on measured values Arrhenius mathematical model has been applied. The activation energy was determined by using of this model. Tests have been carried out in the temperature range from 5 oC to 40 oC. Rheological tests proved that malt wort behaves as Newtonian fluid in all temperatures and hopped wort behaves as non-Newtonian fluid at low temperatures. Thixotropic behaviour is caused by the content of the restsof hops heads or malt scraps.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    63

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    131-136

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus