Comparison of rheological properties of hopped wort and malt wort
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43907977" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43907977 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://acta.mendelu.cz/media/pdf/actaun_2015063010131.pdf" target="_blank" >http://acta.mendelu.cz/media/pdf/actaun_2015063010131.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.11118/actaun201563010131" target="_blank" >10.11118/actaun201563010131</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Comparison of rheological properties of hopped wort and malt wort
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this work is determination rheological properties of hopped wort and malt wort and their comparison. In the paper following rheological properties has been described: the dependence of viscosity on a temperature of a sample and hysteresis looptest. The time dependence test was performed for a confirmation thixotropic behaviour. Based on measured values Arrhenius mathematical model has been applied. The activation energy was determined by using of this model. Tests have been carried out in the temperature range from 5 oC to 40 oC. Rheological tests proved that malt wort behaves as Newtonian fluid in all temperatures and hopped wort behaves as non-Newtonian fluid at low temperatures. Thixotropic behaviour is caused by the content of the restsof hops heads or malt scraps.
Název v anglickém jazyce
Comparison of rheological properties of hopped wort and malt wort
Popis výsledku anglicky
The aim of this work is determination rheological properties of hopped wort and malt wort and their comparison. In the paper following rheological properties has been described: the dependence of viscosity on a temperature of a sample and hysteresis looptest. The time dependence test was performed for a confirmation thixotropic behaviour. Based on measured values Arrhenius mathematical model has been applied. The activation energy was determined by using of this model. Tests have been carried out in the temperature range from 5 oC to 40 oC. Rheological tests proved that malt wort behaves as Newtonian fluid in all temperatures and hopped wort behaves as non-Newtonian fluid at low temperatures. Thixotropic behaviour is caused by the content of the restsof hops heads or malt scraps.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
63
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
131-136
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—