Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of rheological properties of varietal grape seed oils

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43914169" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43914169 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43510/18:43914169

  • Výsledek na webu

    <a href="https://dx.doi.org/10.5219/816" target="_blank" >https://dx.doi.org/10.5219/816</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5219/816" target="_blank" >10.5219/816</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of rheological properties of varietal grape seed oils

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this work was to determine the rheological properties of grape seed oils from different varieties selected at different temperatures. Measurement of the rheological properties of grape seed oils was performed on the instrument Anton Paar MCR 102. The rheological properties of the liquid have been performed at temperatures of 0 oC, 15 oC, 30 oC, 45 oC and 60 oC. The density of measured samples ranged from 0.905 +-0.002 to 0.948 +-0.002 g.mL-1. Subsequently, there were determined viscosity values at a shear rate of 5 s-1. As expected, the viscosity decreased with increasing temperature. Highest viscosity values reached grape seed oil of variety Pinot gris where at 0 oC the viscosity reached 0.206 +-0.037 Pa s. Samples measured at 0 oC showed non-Newtonian behavior, while at higher temperatures liquids behave as Newtonian substances. All grape seed oils samples exhibit non-Newtonian behavior at lower temperatures. In experiments carried out at 0 oC, it was observed that the tested samples tends to behave as shear-thinning system with thixotropic properties. At higher temperatures was, in line with other scientific works, observed that samples behave as Newtonian fluids. Knowledge of the rheological properties of oils are very important for their processing, storage, and may affect their quality.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of rheological properties of varietal grape seed oils

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to determine the rheological properties of grape seed oils from different varieties selected at different temperatures. Measurement of the rheological properties of grape seed oils was performed on the instrument Anton Paar MCR 102. The rheological properties of the liquid have been performed at temperatures of 0 oC, 15 oC, 30 oC, 45 oC and 60 oC. The density of measured samples ranged from 0.905 +-0.002 to 0.948 +-0.002 g.mL-1. Subsequently, there were determined viscosity values at a shear rate of 5 s-1. As expected, the viscosity decreased with increasing temperature. Highest viscosity values reached grape seed oil of variety Pinot gris where at 0 oC the viscosity reached 0.206 +-0.037 Pa s. Samples measured at 0 oC showed non-Newtonian behavior, while at higher temperatures liquids behave as Newtonian substances. All grape seed oils samples exhibit non-Newtonian behavior at lower temperatures. In experiments carried out at 0 oC, it was observed that the tested samples tends to behave as shear-thinning system with thixotropic properties. At higher temperatures was, in line with other scientific works, observed that samples behave as Newtonian fluids. Knowledge of the rheological properties of oils are very important for their processing, storage, and may affect their quality.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1338-0230

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    63-69

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85041496090