Vliv změn mikroklimatu ve stáji během roku na složení a množství mléka dojnic českého strakatého skotu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43908193" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43908193 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv změn mikroklimatu ve stáji během roku na složení a množství mléka dojnic českého strakatého skotu
Popis výsledku v původním jazyce
Tento výzkum hodnotil vliv změn mikroklimatu ve stáji během roku na složení a množství mléka dojnic českého strakatého skotu. Během období 30.1.2013 do 29.1.2014 byly 1x týdně na farmě GenAgro Říčany, a.s. odebírány bazénové vzorky mléka. Byl zjišťován průměrný nádoj, obsah bílkovin, tuku, laktózy. Měřenými klimatickými faktory (také 1x týdně) byly: katahodnota, intenzita osvětlení, rychlost větru, teplotně-vlhkostní index (THI). Byly nalezeny trendy, že se stoupající katahodnotou se snižoval obsah tukuv mléce a zvyšoval se průměrný nádoj. S rostoucí intenzitou osvětlení se snižoval obsah bílkovin a laktózy. V případě rychlosti větru byl nalezen trend, že s jeho zvyšující se rychlostí klesal v mléce obsah bílkovin a laktózy, naopak stoupal průměrný nádoj. Rovněž bylo zjištěno, že se vzrůstající hodnotou THI se snižovalo množství nadojeného mléka, obsah bílkovin i laktózy
Název v anglickém jazyce
Effect of changes of microclimate in stable during year on milk yield and composition of milk from Czech Fleckvieh cows
Popis výsledku anglicky
This research evaluated effect of changes of microclimate in stable during year on milk yield and composition from Czech Fleckvieh cows. During the period of 30.1.2013 to 29.1.2014 were at farm GenAgro Říčany collected bulk milk samples (once a week). Measured parameters were: milk yield, content of protein, fat, lactose. Measured factors of microclimate were follows: refrigeration, light intensity, wind speed, temperature-humidity index (THI). It was found trends that with increasing refrigeration content of fat in milk decreased but milk yield increased. With increasing light intensity content of protein and lactose decreased. In case of wind speed was found relationship that with increasing wind speed content of protein and lactose decreased but milk yield increased. It was also found that that with increasing THI milk yield,content of protein and lactose decreased.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
ZOOTECHNIKA 2015 Sborník z konference mladých vědeckých pracovníků
ISBN
978-80-7394-518-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
79-85
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
19. 6. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—