Vliv extrémních hodnot teplotně-vlhkostního indexu (THI) na množství a složení mléka holštýnských dojnic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43908185" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43908185 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv extrémních hodnot teplotně-vlhkostního indexu (THI) na množství a složení mléka holštýnských dojnic
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zhodnotit vliv extrémních hodnot teplotně-vlhkostního indexu na množství a složení mléka holštýnských dojnic. Sledování proběhlo na Školním zemědělském statku v Žabčicích (49 o 0 '43 "N, 16 o 36' 8" W), jenž se zabývá chovem holštýnskýchdojnic. V průběhu 12 týdnů (1. 6. do 26. 8. 2013) bylo zaznamenáno 43 dnů s optimální průměrnou denní teplotou THI a 43 dnů s extrémními průměrnými denními hodnotami THI. Z uvedených výsledků vyplývá, že vlivem extrémních hodnot (THI>69) byl zjištěn nižší průměrný ranní nádoj dojnice (o 0,54 kg mléka/dojnice), nižší obsah tuku (o 0,03 %), laktózy (o 0,02 %), tukuprosté sušiny (o 0,03 %), vápník (o 0,06 g/l) a naopak vyšší obsah bílkovin (o 0,06 %), hořčíku (o 0,03 g/l) a chloridů (o 0,02 g/l). Rozdílyněkterých sledovaných parametrů, a to průměrného ranního nádoje dojnice a obsahu vápníku mezi THI intervaly, byly statisticky průkazné (P<0,05).
Název v anglickém jazyce
Effect of extreme values of temperature-humidity index (THI) on milk yield and milk composition of Holstein cows
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine the effect of extreme values of temperature-humidity index on the milk yield and milk composition of Holstein cows. Data and milk samples come from University farm in Žabčice (49 o 0 '43 "N, 16 o 36' 8" W). The study lasted 12 weeks (from 1st June 2013to 26th August 2013). In this period was recorded 43 days with optimal value of average temperature THI and 43 days with extreme values of average THI. It was found with increasing value of THI (THI> 69) decreased average morning milk yield (decrease of 0.54 kg milk/cow), fat content (decrease of 0.03 g.100g-1) lactose content (decrease of 0.02 g.100g-1), non-fat solids content (decrease of 0.03 g.100g-1), calcium content (decrease of 0.06 g/l-1) and increased protein content (increase of 0.06 g.100g-1), magnesium content (increase of 0.03 g/l-1) and chlorides content (increase of 0.02 g/l-1). The differences average morning milk yield per cow and calcium content between THI intervals were statistica
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
ZOOTECHNIKA 2015 Sborník z konference mladých vědeckých pracovníků
ISBN
978-80-7394-518-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
86-91
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
19. 6. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—