Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv extrémních hodnot teplotně-vlhkostního indexu (THI) na množství a složení mléka holštýnských dojnic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43908185" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43908185 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv extrémních hodnot teplotně-vlhkostního indexu (THI) na množství a složení mléka holštýnských dojnic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo zhodnotit vliv extrémních hodnot teplotně-vlhkostního indexu na množství a složení mléka holštýnských dojnic. Sledování proběhlo na Školním zemědělském statku v Žabčicích (49 o 0 '43 "N, 16 o 36' 8" W), jenž se zabývá chovem holštýnskýchdojnic. V průběhu 12 týdnů (1. 6. do 26. 8. 2013) bylo zaznamenáno 43 dnů s optimální průměrnou denní teplotou THI a 43 dnů s extrémními průměrnými denními hodnotami THI. Z uvedených výsledků vyplývá, že vlivem extrémních hodnot (THI>69) byl zjištěn nižší průměrný ranní nádoj dojnice (o 0,54 kg mléka/dojnice), nižší obsah tuku (o 0,03 %), laktózy (o 0,02 %), tukuprosté sušiny (o 0,03 %), vápník (o 0,06 g/l) a naopak vyšší obsah bílkovin (o 0,06 %), hořčíku (o 0,03 g/l) a chloridů (o 0,02 g/l). Rozdílyněkterých sledovaných parametrů, a to průměrného ranního nádoje dojnice a obsahu vápníku mezi THI intervaly, byly statisticky průkazné (P<0,05).

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of extreme values of temperature-humidity index (THI) on milk yield and milk composition of Holstein cows

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to determine the effect of extreme values of temperature-humidity index on the milk yield and milk composition of Holstein cows. Data and milk samples come from University farm in Žabčice (49 o 0 '43 "N, 16 o 36' 8" W). The study lasted 12 weeks (from 1st June 2013to 26th August 2013). In this period was recorded 43 days with optimal value of average temperature THI and 43 days with extreme values of average THI. It was found with increasing value of THI (THI> 69) decreased average morning milk yield (decrease of 0.54 kg milk/cow), fat content (decrease of 0.03 g.100g-1) lactose content (decrease of 0.02 g.100g-1), non-fat solids content (decrease of 0.03 g.100g-1), calcium content (decrease of 0.06 g/l-1) and increased protein content (increase of 0.06 g.100g-1), magnesium content (increase of 0.03 g/l-1) and chlorides content (increase of 0.02 g/l-1). The differences average morning milk yield per cow and calcium content between THI intervals were statistica

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    ZOOTECHNIKA 2015 Sborník z konference mladých vědeckých pracovníků

  • ISBN

    978-80-7394-518-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    86-91

  • Název nakladatele

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Místo konání akce

    České Budějovice

  • Datum konání akce

    19. 6. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku