Porovnání obsahových složek a technologických vlastností mléka dojnic holštýnského a českého strakatého plemene v zimním období
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00193840" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00193840 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání obsahových složek a technologických vlastností mléka dojnic holštýnského a českého strakatého plemene v zimním období
Popis výsledku v původním jazyce
V průběhu období 4.11. 2010 až 31.3. 2011 bylo odebráno 22 bazénových vzorků mléka dojnic holštýnského plemene chovaných v ŠZP Žabčice a stejný počet vzorků mléka dojnic českého strakatého plemene chovaných na farmě GENAgro Říčany, a.s. Odběry probíhalyjedenkrát týdně. Průměrné hodnoty sledovaných ukazatelů u dojnic holštýnského plemene byly následující: obsah bílkovin 3,39 g.100g-1, obsah kaseinu 2,67 g.100g-1, obsah tuku 4,22 g.100g-1, obsah laktózy 4,81 g.100g-1, tukuprostá sušina 8,81 g.100g-1, titrační kyselost 7,09 °SH, aktivní kyselost 6,68 pH, hustota 1,0302 kg.l-1, syřitelnost 215 sec, třída kvality sýřeniny 1,68. Průměrná teplota ve stáji byla naměřena 5,00 °C. U vzorků mléka českého strakatého plemene byly zjištěny průměrné hodnoty: obsah bílkovin 3,69 g.100g-1, obsah kaseinu 2,90 g.100g-1, obsah tuku 4,24 g.100g-1, obsah laktózy 4,77 g.100g-1, tukuprostá sušina 9,09 g.100g-1, titrační kyselost 7,27 °SH, aktivní kyselost 6,58 pH, hustota 1,0303 kg.l-1, syřitelnost 212 sec,
Název v anglickém jazyce
Comparison of milk components and technological characteristics of holstein dairy cows and czech fleckvieh cows in winter
Popis výsledku anglicky
During the period of 4.11. 2010 to 31.3. 2011 22 bulk milk samples was obtained in herds of Holstein cows from University farm in Žabčice. Same number of bulk milk samples was obtained in herd of Czech Fleckvieh cows from farm GENAgro Říčany, a.s. Purchase was realized once a week. The average values of milk parameters of Holstein cows were as follows: protein content 3.39 g.100g-1, casein content 2.67 g.100g-1, fat content 4.22 g.100g-1, lactose content 4.81 g.100g-1, solids non-fat content 8.81 g.100g-1, titratable acidity 7,09 °SH, pH acidity 6.68, specific density 1.0302 kg.l-1, rennet coagulation time 215 sec, curd quality class 1.68. Average temperature in stable was 5.00 °C. The average values of milk parameters of Czech Fleckvieh cows were as follows: protein content 3.69 g.100g-1, casein content 2.90 g.100g-1, fat content 4.24 g.100g-1, lactose content 4.77 g.100g-1, solids non-fat content 9.09 g.100g-1, titratable acidity 7.27 °SH, pH acidity 6.58, specific density 1.0303 kg.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Animal Breeding 2013
ISBN
978-80-7375-666-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
90-98
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelu v Brně
Datum konání akce
10. 1. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—