Vztah mezi teplotou ve stáji, složením a technologickými vlastnostmi mléka u holštýnského skotu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A43907808" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:43907808 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2012/mnet_2012_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2012/mnet_2012_full.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vztah mezi teplotou ve stáji, složením a technologickými vlastnostmi mléka u holštýnského skotu
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce si stanovila za úkol analyzovat vztah mezi teplotou ve stáji, složením a technologickými vlastnostmi bazénových vzorků mléka dojnic holštýnského plemena. Konkrétně jsme sledovali změny v obsahu tuku, bílkovin, kaseinu, laktózy, tukuprosté sušiny, hustoty, titrační a aktivní kyselosti, syřitelnosti a kvality sýřeniny v závislosti na průměrné denní teplotě ve stáji.Sledování probíhalo v průběhu 87 týdnů.
Název v anglickém jazyce
Relationship between temperature in stable, milk composition and technological properties of holstein dairy cows
Popis výsledku anglicky
Altogether 87 bulk milk samples obtained in identical herds of Holstein cows within 87 weeks were divided into six groups depending on average diurnal pattern of air temperatures in stable (less than 5.0 oC; 5.1 to 10.0 oC; 10.1 to 15.0 oC; 15.1 to 20.0oC; 20.1 to 25.0 oC; above 25.1 oC). The average values of milk parameters under study (n = 87) were as follows: fat content 3.98 g.100g-1, protein content 3.32 g.100g-1, casein content 2.61 g.100g-1, lactose content 4.82 g.100g-1, solids non-fat content8.74 g.100g-1, specific density 1.0308 kg.l-1, titratable acidity 6.91 oSH, pH acidity 6.74, rennet coagulation time 201 sec, curd quality class 1.71; average diurnal temperature was 13.27 oC. Based on the results can be stated that with the increasingaverage diurnal air temperature, contents of fat, protein, casein and solids-non-fat significantly decreased (p<0.01). On the other hand, relationship between temperature in stable and lactose, specific density, rennet coagulation time, c
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2012: Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-836-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
267-273
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
21. 11. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
000366461200030