Zhodnocení vlivu holštýnského a českého strakatého plemene dojnic na obsahové složky a technologické vlastnosti mléka v letním období
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00193839" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00193839 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zhodnocení vlivu holštýnského a českého strakatého plemene dojnic na obsahové složky a technologické vlastnosti mléka v letním období
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnotit vliv českého strakatého a holštýnského plemene dojnic na obsahové složky a na technologické vlastnosti bazénových vzorků mléka. Vzorky mléka pocházely ze dvou farem (AgroGen Říčany, a.s., Školní zemědělský podnik Žabčice) a byly odebírány jednou týdně v období 22 týdnů (od 5.5. 2011 do 29.9. 2011). Průměrné hodnoty mléčných parametrů u českého strakatého plemene (n = 22) byly následující: syřitelnost 189,77 sec, třída kvality sýřeniny 1,55, aktivní kyselost pH 6,63, titrační kyselost 6,88 °SH, obsah bílkovin 3,48 g.100g-1, obsah tuku 3,73 g.100g-1, obsah laktózy 4,83 g.100g-1 obsah tukuprosté sušiny 8,92 g.100g-1, hustota 1,0296 kg.l-1, obsah kaseinu 2,72 g.100g-1 a průměrná denní teplota ve stáji 18,70 ° C. Dále průměrné hodnoty zkoumaných parametrů u vzorků (n = 22) holštýnského plemene byly: syřitelnost 186,45 sec, třída kvality sýřeniny 1,68, aktivní kyselost pH 6,76, titrační kyselost 6,80 °SH, obsah bílkovin 3,24 g.100g-1, obsah tuku 3,75 g.100
Název v anglickém jazyce
Evaluation of influence of holstein and czech fleckvied breed on composition and technological properties of milk during summer
Popis výsledku anglicky
The aim of this research was to evaluate the influence of the Czech Fleckvieh and Holstein breed to milkcomponents and technological properties of bulk tank milk samples. Milk samples came from two farms (GenAgro Říčany and University farm in Žabčice) and samples obtained in identical herds within 22 weeks (5.5. 2011 -- 29.9. 2011). The average values of milk parameters of Czech Fleckvieh breed (n = 22) were as follows: rennet coagulation time (RCT) 189.77 sec., curd quality class (CQC) 1.55, active acidity (AA) pH 6.63, titratable acidity (TA) 6.88 °SH, protein content (PC) 3.48 g.100 g-1, fat content (FC) 3.73 g.100g-1, lactose content (LC) 4.83 g.100g-1, solids-non-fat content (SNF) 8.92 g.100g-1, milk density (D) 1.0296 kg.l-1, casein content (CC)2.72 g.100g-1 and the average diurnal temperature in the barn (ADTB) was 18.70 °C. The average values of the milk parameters of Holstein breed (n = 22) were as follows: RCT 186.45 sec, CQC 1.68, AA 6.76 pH, TA of 6.80 °SH, PC 3.24 g.100g-
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Animal Breeding 2013
ISBN
978-80-7375-666-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
217-222
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelu v Brně
Datum konání akce
10. 1. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—