Proces sušení kukuřice a jeho energetická náročnost
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43908295" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43908295 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Proces sušení kukuřice a jeho energetická náročnost
Popis výsledku v původním jazyce
Tento článek se zabývá problematikou sušení kukuřice a možnými energetickými úsporami. Měření se uskutečnilo v zemědělském podniku LIPONOVA, a. s. v Lipolticích na Pardubicku v období od 6.10 2013 do 31. 12. 2013. Celkově bylo oseto 655,7 ha zemědělské půdy. Průměrný výnos činil 12832 kg.ha-1 o vlhkosti 29,86 %. Sušení proběhlo ve dvou fázích. Kukuřice byla nejprve předsušena z průměrné vlhkosti 29,9% na 19,6% a následně dosušena na skladovací vlhkost 13,7%. Na usušených vzorcích kukuřice se měřila relativní vlhkost zrna vlhkoměrem a dále teplota digitálním teploměrem s měřící sondou. Pro kontrolu bylo několik vzorků laboratorně ověřeno na Mendelu v Brně. Dále se zaznamenávaly hodnoty relativní vlhkosti a teploty okolního vzduchu a nastavení parametrůsušárny (teplota sušícího média a prodleva vyprazdňování sušárny). Z naměřených dat je patrné, že značný vliv na energetickou náročnost sušení má teplota okolního vzduchu, čím je teplota vyšší, tím je energie potřeba méně. Mezi další důle
Název v anglickém jazyce
Maize drying and its energetic performance
Popis výsledku anglicky
Tento článok sa zaoberá problematikou sušenia kukurice s možnosťou energetických úspor. Meranie sa uskutočnilo v poľnohospodárskom podniku LIPONOVA, a.s. v Lipolticiach na Pardubicku v čase od 6. 10. 2014 do 31. 12. 2014. Celkom bolo zasiate na 655,7 hapoľnohospodárskej pôdy. Priemerný výnos bol 12832 kg.ha-1 , vlhkosť 29,86%. Sušenie prebehlo v dvoch fázach. Kukurica bola najskôr predsušená z priemernej vlhkosti 29,9% na 19% a nasledujúce dosušenie na skladovaciu vlhkosť 13,7%. Na usušených vzorkách kukurice sa merala relatívna vlhkosť zŕn vlhkomerom, ďalej teplota digitálnym teplomerom s meracou sondou. Pre kontrolu bolo niekoľko vzoriek overených laboratórne na Mendelu v Brne. Ďalej sa zaznamenávali hodnoty relatívnej vlhkosti a teploty vzduchu okolo a nastavenie parametrov sušičky (teplota sušiaceho média a meškanie vyprázdnenia sušičky). Z nameraných hodnôt je možno vidieť, že veľký vplyv na energetickú náročnosť sušenia má teplota vzduchu okolo, čím je teplota vyššia, tým je pot
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GB - Zemědělské stroje a stavby
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť - Kvalita - Spoľahlivosť: zborník z mezinárodnej vedeckej konferencie
ISBN
978-80-553-2044-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
172-177
Název nakladatele
Technická univerzita v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
1. 9. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—