Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita jatečně upraveného těla kohoutů nosného typu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43908423" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43908423 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita jatečně upraveného těla kohoutů nosného typu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Experiment byl proveden na kohoutech nosného typu hybridních kombinací Dominant, u kterých byl proveden výkrm. V praxi jsou kohouti nosného typu ve většině zemí s vyspělým drůbežářským průmyslem ihned po vylíhnutí usmrceni a považováni za odpad, což je velice neetické. Vhodnou alternativou usmrcování nosných kohoutů se jeví jejich výkrm. Proto byl proveden pokus na výkrm 514 kohoutů nosného typu, 4 hybridních kombinací. Kohouti byli vykrmováni na podestýlce do 18. týdne věku. Porážka byla provedena 12. a 18. týden věku, přičemž hodnoty jatečné výtěžnosti a kvalita jatečně upraveného těla byly zjišťovány 12. I 18. týden věku a to od každého hybrida z podestýlky bylo vybráno 10 jedinců s průměrnou živou hmotností. Ve 12. týdnu věku nebyla statisticky průkazně rozdílná (P>0.05) jatečná hodnota, ani podíl stehenní a prsní svaloviny mezi hybridy, přičemž nejvyšší jatečné hodnoty dosahoval hybrid D 853. Jatečná hodnota u kohoutů porážených 18. týden byla statisticky průkazně rozdílná (P<0.05) mezi hybridy, nejvyšší jatečné hodnoty dosahoval hybrid D 853, V 18. týdnu věku nebyl výrazně odlišný podíl prsní svaloviny oproti 12. týdnu věku, kdy nejvyšších hodnot dosahoval hybrid D 109 a u zbylých hybridů byl podíl prsní svaloviny nižší. Naproti tomu u stehenní svaloviny byl stanoven její prokazatelně vyšší podíl (P<0.05) v 18. týdnu věku. Současně zde byl prokazatelný rozdíl mezi hybridy, kdy hybrid D 459 měl prokazatelně vyšší (P<0.05) podíl stehenní svaloviny.

  • Název v anglickém jazyce

    Carcass Quality of Fattening Laying-Type Cockerels

  • Popis výsledku anglicky

    Laying-type cockerels in most countries with developed poultry industry are killed immediately after hatching and they are regarded as waste, which is very unethical. Fattening of the cockerels could be an alternative to their killing after hatch. Therefore an experiment was conducted. Males of four laying-type DOMINANT hybrids from the company Hatchery Studenec, s.r.o. were used in the experiment, 200 cockerels of each hybrid. Cockerels were fattened on litter until 18 weeks of age. At the age 12 and 18 weeks the carcass yield and carcass quality of 10 cockerels of each hybrid were evaluated. At 12 weeks of age there was no significant difference (P>0.05) among the hybrids in live body weight, carcass weight, and thigh and breast muscle proportion of carcass. The highest carcass yield was found in D 853 hybrid. At 18 weeks of age the highest live body weight and carcass yield was in hybrid D 853. Anyway there was no significant difference in breast yield among the hybrids. The significantly lowest thighs proportion was found in the hybrids D 109 (P<0.05).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-405-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    227-235

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    9. 3. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku