Analýza ukazatelů výkrmnosti a jatečné hodnoty bažanta obecného (Phasianus colchicus L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871032" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871032 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Analýza ukazatelů výkrmnosti a jatečné hodnoty bažanta obecného (Phasianus colchicus L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Práce přináší poznatky o růstové schopnosti bažanta obecného (Phasianus colchicus L.) od vylíhnutí do věku 118 dní a o jatečných ukazatelích jatečně upravených trupů a poživatelných tkaních a orgánů bažantích slepiček a kohoutků na konci výkrmového období. Výsledky dokládají, že nejvyššího průměrného přírůstku hmotnosti 12 g/den dosahuji bažanti kuřata mezi 40. - 80. dnem věku, přičemž je zde statisticky vysoce významný (P ? 0,01) rozdíl mezi pohlavím v dosažené finální živé hmotnosti, hmotnosti JUT, krku, srdce, jater, žaludku, stehen s kůží i bez kůže, horních stehen, dolních stehen i svaloviny horních a dolních stehen. V rámci pohlaví byl zjištěn i statisticky vysoce významný rozdíl (P ? 0,01) v jatečné výtěžnosti a ve výtěžnosti krku, srdce, prsnísvaloviny bez kůže, stehen bez kůže, dolních stehen a svaloviny dolních stehen.
Název v anglickém jazyce
Analysis of fattening performance and of carcass value of common pheasant (Phasianus colchicus L.)
Popis výsledku anglicky
The work brings findings of growth performance of common pheasant (Phasianus colchicus L.) from hatching till the age of 118 days and of carcass characteristics and characteristics of edible organs and tissues in hens and cocks at the end of fattening. Results demonstrate that the highest weight gains (12 g/day) occur in pheasant chickens between 40th to 80th day of their age, where high significant difference (P ? 0.01) between genders was found in final live weight and in the weight of carcass, neck,heart, liver, stomach, skinned and unskinned thighs, upper thighs, lower thighs, muscles of lower and upper thighs. Within the gender there were also found high significant differences (P ? 0.01) in dressing percentage and in yields of neck, heart, unskinned breast muscles, unskinned thighs, lower thighs, lower thigh muscles.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
47-49
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—