Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identification of Alleles of Puroindoline Genes and Their Effect on Wheat (Triticum aestivum L.) Grain Texture

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909019" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909019 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.ftb.com.hr/images/pdfarticles/2016/January-March/ftb-54-103.pdf" target="_blank" >http://www.ftb.com.hr/images/pdfarticles/2016/January-March/ftb-54-103.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17113/ftb.54.01.16.4119" target="_blank" >10.17113/ftb.54.01.16.4119</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Identification of Alleles of Puroindoline Genes and Their Effect on Wheat (Triticum aestivum L.) Grain Texture

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Grain hardness is one of the most important quality characteristics of wheat (Triticum aestivum L.). It is a signifi cant property of wheat grains and relates to milling quality and end product quality. Grain hardness is caused by the presence of puroindoline genes (Pina and Pinb). A collection of 25 genotypes of wheat with unusual grain colour (blue aleurone, purple and white pericarp, yellow endosperm) was studied by polymerase chain reaction (PCR) for the diversity within Pina and Pinb (alleles: Pina-D1a, Pina-D1b, Pinb-D1a, Pinb--D1b, Pinb-D1c and Pinb-D1d). The endosperm structure was determined by a non-destructive method using light transfl ectance meter and grain hardness by a texture analyser. Genotype Novosibirskaya 67 and isogenic ANK lines revealed hitherto unknown alleles at the locus for the annealing of primers of Pinb-D1. Allele Pinb-D1c was found to be absent from each genotype. The mealy endosperm ranged from 0 to 100 % and grain hardness from 15.10 to 26.87 N per sample.

  • Název v anglickém jazyce

    Identification of Alleles of Puroindoline Genes and Their Effect on Wheat (Triticum aestivum L.) Grain Texture

  • Popis výsledku anglicky

    Grain hardness is one of the most important quality characteristics of wheat (Triticum aestivum L.). It is a signifi cant property of wheat grains and relates to milling quality and end product quality. Grain hardness is caused by the presence of puroindoline genes (Pina and Pinb). A collection of 25 genotypes of wheat with unusual grain colour (blue aleurone, purple and white pericarp, yellow endosperm) was studied by polymerase chain reaction (PCR) for the diversity within Pina and Pinb (alleles: Pina-D1a, Pina-D1b, Pinb-D1a, Pinb--D1b, Pinb-D1c and Pinb-D1d). The endosperm structure was determined by a non-destructive method using light transfl ectance meter and grain hardness by a texture analyser. Genotype Novosibirskaya 67 and isogenic ANK lines revealed hitherto unknown alleles at the locus for the annealing of primers of Pinb-D1. Allele Pinb-D1c was found to be absent from each genotype. The mealy endosperm ranged from 0 to 100 % and grain hardness from 15.10 to 26.87 N per sample.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Technology and Biotechnology

  • ISSN

    1330-9862

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    54

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    HR - Chorvatská republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    103-107

  • Kód UT WoS článku

    000374275500014

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84964826081