Celkový obsah polyfenolických látek a kyseliny chlorogenové ve vzorcích zelené a pražené kávy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909896" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909896 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Celkový obsah polyfenolických látek a kyseliny chlorogenové ve vzorcích zelené a pražené kávy
Popis výsledku v původním jazyce
Byl hodnocen celkový obsah polyfenolických látek a kyseliny chlorogenové ve vzorcích zelené a pražené kávy. Nejméně naměřených polyfenolických látek bylo detekováno u kávy zelené 196 mg/100 ml šálku kávy (7g). Pražená káva dosahovala hodnot kolem 300 mg/100 ml. Nejvyšší obsah kyseliny chlorogenové byl zjištěn u vzorků zelené kávy v průměru 200 mg/ 100 ml šálku kávy (7g). V obsahu polyfenolických látek i kyseliny chlorogenové byl zjištěn statisticky významný rozdíl mezi kávou zelenou a praženou (P<0,05). Senzorickým hodnocením bylo sledováno 7 deskriptorů. Lepší celkový dojem byl zjištěn u vzorků pražené kávy.
Název v anglickém jazyce
Total polyphenols and chlorogenic acid in samples of green and roasted coffee
Popis výsledku anglicky
It was evaluated the total content of polyphenolic compounds and chlorogenic acid in samples of green and roasted coffee. At least the measured polyphenolic substances was detected in the green coffee 196 mg/100 ml cup of coffee (7g). Roasted coffee reached values around 300 mg/100 ml. The highest content of chlorogenic acid was detected in samples of green coffee in an average of 200 mg/ 100 ml cup of coffee (7g). In the content of polyphenolic compounds and chlorogenic acid was detected a statistically significant difference between coffee green and roasted (P<0,05). Sensory evaluation was monitored 7 descriptors. A better overall impression was detected in samples of roasted coffee.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
123-128
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—