The Variability of Caraway (Carum carvi L.) Essential Oils
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43910091" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43910091 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2016/mnet_2016_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2016/mnet_2016_full.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The Variability of Caraway (Carum carvi L.) Essential Oils
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this work was to highlight the great variability in the contained substances of caraway (Carum carvi L.) samples obtained from different types of cultivation and harvest years. The experiment included a total of 145 samples. At first, the isolation of essential oils by the means of steam distillation was performed, followed by the analysis of individual components using gas chromatography, where the main components carvone and limonene were determined. The presented results indicate that the coefficient of correlation between the essential oil content and the carvone content is relatively low statistically highly significant positive correlation (r = 0.32**) and for limonene there is even lower negative statistically highly significant correlation (r = -0.23**), suggesting a strong variability among individual samples regardless of their harvest year and origin.
Název v anglickém jazyce
The Variability of Caraway (Carum carvi L.) Essential Oils
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to highlight the great variability in the contained substances of caraway (Carum carvi L.) samples obtained from different types of cultivation and harvest years. The experiment included a total of 145 samples. At first, the isolation of essential oils by the means of steam distillation was performed, followed by the analysis of individual components using gas chromatography, where the main components carvone and limonene were determined. The presented results indicate that the coefficient of correlation between the essential oil content and the carvone content is relatively low statistically highly significant positive correlation (r = 0.32**) and for limonene there is even lower negative statistically highly significant correlation (r = -0.23**), suggesting a strong variability among individual samples regardless of their harvest year and origin.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2016: Proceedings of International PhD Students Conference
ISBN
978-80-7509-443-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
30-34
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brne
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
9. 11. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
000392968500002