Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The Effect of Dietary Zinc and Calcium Content on the Femur Bone Strength of Broilers

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43910138" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43910138 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2016/mnet_2016_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2016/mnet_2016_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Effect of Dietary Zinc and Calcium Content on the Femur Bone Strength of Broilers

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this experiment, two organic zinc (Zn) sources, zinc chelate of proteinate (Zn-proteinate) and zinc chelate of glycine (Zn-glycin) and three calcium (Ca) levels (4 or 9 or 14 g/kg) were evaluated for their effects on the strength of broiler femur bone. Total of 48 male broiler chicks Ross 308 were divided into six groups according to 2x3 factorial arrangement (2 zinc sources and 3 supplemented calcium levels). The basal diet contained 33 mg/kg Zn and 3.2 g/kg Ca and experimental premix was modified by adding 100 mg/kg Zn either as Zn-proteinate or Zn-glycin and by calcium levels to achieve total calcium content 4 or 9 or 14 g/kg in the diet. Calcium was supplied as CaCO3. The feed mixture and water were offered ad libitum. The experiment started at 11 days of broiler age and chicks were fattened up to 35 days of age. At the end of the trial, birds were slaughtered and femur bone from right leg was dissected. The bone breaking strength as force in the moment of bone breaking was measured. The calcium level had significant effect (P<0.05) on the strength of broiler femur bone between group with Zn-glycin + 4 g/kg Ca and group Zn-glycin + 9 g/kg Ca, however zinc source had no significant effect.

  • Název v anglickém jazyce

    The Effect of Dietary Zinc and Calcium Content on the Femur Bone Strength of Broilers

  • Popis výsledku anglicky

    In this experiment, two organic zinc (Zn) sources, zinc chelate of proteinate (Zn-proteinate) and zinc chelate of glycine (Zn-glycin) and three calcium (Ca) levels (4 or 9 or 14 g/kg) were evaluated for their effects on the strength of broiler femur bone. Total of 48 male broiler chicks Ross 308 were divided into six groups according to 2x3 factorial arrangement (2 zinc sources and 3 supplemented calcium levels). The basal diet contained 33 mg/kg Zn and 3.2 g/kg Ca and experimental premix was modified by adding 100 mg/kg Zn either as Zn-proteinate or Zn-glycin and by calcium levels to achieve total calcium content 4 or 9 or 14 g/kg in the diet. Calcium was supplied as CaCO3. The feed mixture and water were offered ad libitum. The experiment started at 11 days of broiler age and chicks were fattened up to 35 days of age. At the end of the trial, birds were slaughtered and femur bone from right leg was dissected. The bone breaking strength as force in the moment of bone breaking was measured. The calcium level had significant effect (P<0.05) on the strength of broiler femur bone between group with Zn-glycin + 4 g/kg Ca and group Zn-glycin + 9 g/kg Ca, however zinc source had no significant effect.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2016: Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7509-443-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    294-298

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    9. 11. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    000392968500053