Traceability of Cannabis DNA in Pastry
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43910181" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43910181 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2016/mnet_2016_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2016/mnet_2016_full.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Traceability of Cannabis DNA in Pastry
Popis výsledku v původním jazyce
The cannabis plant is one of the economic plants providing fiber, seeds and aromatic resin. It produces different terpene phenolic compounds, including psychoactive INCREMENT 9-tetrahydrocannabinol (THC). Cannabis plants used for food production should not exceed 0.2% THC. The presence of THC in food can be detected by chemical or biological analytical methods. This study is dealing with biological method of DNA profiling to detect and identify cannabis DNA in pastry by three SSR (Simple Sequence Repeat) markers, also called microsatellites. Results confirmed the thermal degradation of DNA in food during baking process and the reliability and usefulness of SSR markers. CAN0110 and CAN1690B markers appeared to be well suited for assessing the presence or absence of cannabis in pastry, while ANUCS204 marker showed a potential for genotyping, to determine the variety and origin of included cannabis material in the future.
Název v anglickém jazyce
Traceability of Cannabis DNA in Pastry
Popis výsledku anglicky
The cannabis plant is one of the economic plants providing fiber, seeds and aromatic resin. It produces different terpene phenolic compounds, including psychoactive INCREMENT 9-tetrahydrocannabinol (THC). Cannabis plants used for food production should not exceed 0.2% THC. The presence of THC in food can be detected by chemical or biological analytical methods. This study is dealing with biological method of DNA profiling to detect and identify cannabis DNA in pastry by three SSR (Simple Sequence Repeat) markers, also called microsatellites. Results confirmed the thermal degradation of DNA in food during baking process and the reliability and usefulness of SSR markers. CAN0110 and CAN1690B markers appeared to be well suited for assessing the presence or absence of cannabis in pastry, while ANUCS204 marker showed a potential for genotyping, to determine the variety and origin of included cannabis material in the future.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2016: Proceedings of International PhD Students Conference
ISBN
978-80-7509-443-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
605-609
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
9. 11. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
000392968500108