Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Traceability of Cannabis DNA in Pastry

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43910181" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43910181 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2016/mnet_2016_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2016/mnet_2016_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Traceability of Cannabis DNA in Pastry

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The cannabis plant is one of the economic plants providing fiber, seeds and aromatic resin. It produces different terpene phenolic compounds, including psychoactive INCREMENT 9-tetrahydrocannabinol (THC). Cannabis plants used for food production should not exceed 0.2% THC. The presence of THC in food can be detected by chemical or biological analytical methods. This study is dealing with biological method of DNA profiling to detect and identify cannabis DNA in pastry by three SSR (Simple Sequence Repeat) markers, also called microsatellites. Results confirmed the thermal degradation of DNA in food during baking process and the reliability and usefulness of SSR markers. CAN0110 and CAN1690B markers appeared to be well suited for assessing the presence or absence of cannabis in pastry, while ANUCS204 marker showed a potential for genotyping, to determine the variety and origin of included cannabis material in the future.

  • Název v anglickém jazyce

    Traceability of Cannabis DNA in Pastry

  • Popis výsledku anglicky

    The cannabis plant is one of the economic plants providing fiber, seeds and aromatic resin. It produces different terpene phenolic compounds, including psychoactive INCREMENT 9-tetrahydrocannabinol (THC). Cannabis plants used for food production should not exceed 0.2% THC. The presence of THC in food can be detected by chemical or biological analytical methods. This study is dealing with biological method of DNA profiling to detect and identify cannabis DNA in pastry by three SSR (Simple Sequence Repeat) markers, also called microsatellites. Results confirmed the thermal degradation of DNA in food during baking process and the reliability and usefulness of SSR markers. CAN0110 and CAN1690B markers appeared to be well suited for assessing the presence or absence of cannabis in pastry, while ANUCS204 marker showed a potential for genotyping, to determine the variety and origin of included cannabis material in the future.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2016: Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7509-443-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    605-609

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    9. 11. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    000392968500108