Effect of Storage Duration on the Antioxidant Activity of the Hen and Quail Eggs Using ABTS Method
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43910194" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43910194 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2016/mnet_2016_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2016/mnet_2016_full.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of Storage Duration on the Antioxidant Activity of the Hen and Quail Eggs Using ABTS Method
Popis výsledku v původním jazyce
Eggs are a source of proteins and bioactive molecules, including antioxidants. The effect of storage time on the antioxidant activity in hen and quail egg components was chosen as an important parameter in this work. For the determination of antioxidant activity ABTS method was used. Our results showed higher antioxidant activity in yolk in both kinds of eggs and quail eggs showed higher activity in comparison with hen eggs. The obtained results also suggested that the total antioxidant capacity was decreased during storage, which was probably caused by the loss of naturally occurring antioxidants or formation of new compounds with pro-oxidant activity during storage.
Název v anglickém jazyce
Effect of Storage Duration on the Antioxidant Activity of the Hen and Quail Eggs Using ABTS Method
Popis výsledku anglicky
Eggs are a source of proteins and bioactive molecules, including antioxidants. The effect of storage time on the antioxidant activity in hen and quail egg components was chosen as an important parameter in this work. For the determination of antioxidant activity ABTS method was used. Our results showed higher antioxidant activity in yolk in both kinds of eggs and quail eggs showed higher activity in comparison with hen eggs. The obtained results also suggested that the total antioxidant capacity was decreased during storage, which was probably caused by the loss of naturally occurring antioxidants or formation of new compounds with pro-oxidant activity during storage.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LQ1601" target="_blank" >LQ1601: CEITEC 2020</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2016: Proceedings of International PhD Students Conference
ISBN
978-80-7509-443-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
693-698
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
9. 11. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
000392968500123