Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Estery kyseliny ftalové v obalech masných a mléčných výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43910922" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43910922 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Estery kyseliny ftalové v obalech masných a mléčných výrobků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ftaláty jsou různorodou skupinou chemických látek. Používají se jako plastifikátory plastů používaných jako kontaktní materiál s potravinami, v lékařských zařízeních, do hraček, ve zboží pro domácnost, složky v produktech pro osobní péči. Nejvíce vyráběné ftaláty, které jsou endokrinními disruptory je di-(-2-ethylhexyl)ftalát (DEHP) a diisononyl ftalát (DINP). DEHP je zastoupen jednak v obalech potravin, kontaminuje potravinové suroviny i přímo. Dibutyl ftalát (DBP) je ester kyseliny ftalové, který byl dříve významně uplatňován jako plastifikátor, v dnešní době se více používá pro polyvinylacetátové disperze (Rahman, Brazel, 2004).

  • Název v anglickém jazyce

    The phthalic acid esters in packaging of meat and dairy products

  • Popis výsledku anglicky

    Phthalic acid esters (PAE), which cause respiratory diseases and carcinogenicity, are used as plasticizers for food packaging plastics. The legislation lays down specific migration limits for bis-(2-ethylhexyl) phthalate (DEHP) 1.5 mgBULLET OPERATORkg-1 and for dibutylphthalate (DBP) 0.3 mgBULLET OPERATORkg-1 of food. The aim of this study was the analysis of selected foods packings for the presence of DEHP and of DBP by high-performance liquid chromatography (HPLC). The selected meat and dairy product packaging were analyzed The highest measured value of DEHP was determined at white liverworts containers 1,222.9 gBULLET OPERATORdm-2. The lowest measured value of DEHP was detected in colored part of the yogurt cup 132.8 gBULLET OPERATORdm-2. The highest measured value of DBP was determined in the red cap of whole milk 69.2 gBULLET OPERATORdm-2. The lowest value of DBP - bellow the limit of detection - was found in the colored part of the soft plastic packaging of stewed ham.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-479-7

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    159-163

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 3. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku