Estery kyseliny ftalové v obalech masných a mléčných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43910922" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43910922 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Estery kyseliny ftalové v obalech masných a mléčných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Ftaláty jsou různorodou skupinou chemických látek. Používají se jako plastifikátory plastů používaných jako kontaktní materiál s potravinami, v lékařských zařízeních, do hraček, ve zboží pro domácnost, složky v produktech pro osobní péči. Nejvíce vyráběné ftaláty, které jsou endokrinními disruptory je di-(-2-ethylhexyl)ftalát (DEHP) a diisononyl ftalát (DINP). DEHP je zastoupen jednak v obalech potravin, kontaminuje potravinové suroviny i přímo. Dibutyl ftalát (DBP) je ester kyseliny ftalové, který byl dříve významně uplatňován jako plastifikátor, v dnešní době se více používá pro polyvinylacetátové disperze (Rahman, Brazel, 2004).
Název v anglickém jazyce
The phthalic acid esters in packaging of meat and dairy products
Popis výsledku anglicky
Phthalic acid esters (PAE), which cause respiratory diseases and carcinogenicity, are used as plasticizers for food packaging plastics. The legislation lays down specific migration limits for bis-(2-ethylhexyl) phthalate (DEHP) 1.5 mgBULLET OPERATORkg-1 and for dibutylphthalate (DBP) 0.3 mgBULLET OPERATORkg-1 of food. The aim of this study was the analysis of selected foods packings for the presence of DEHP and of DBP by high-performance liquid chromatography (HPLC). The selected meat and dairy product packaging were analyzed The highest measured value of DEHP was determined at white liverworts containers 1,222.9 gBULLET OPERATORdm-2. The lowest measured value of DEHP was detected in colored part of the yogurt cup 132.8 gBULLET OPERATORdm-2. The highest measured value of DBP was determined in the red cap of whole milk 69.2 gBULLET OPERATORdm-2. The lowest value of DBP - bellow the limit of detection - was found in the colored part of the soft plastic packaging of stewed ham.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-479-7
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
159-163
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 3. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—