Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita pšeničné mouky českých a zahraničních výrobců

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43910932" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43910932 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita pšeničné mouky českých a zahraničních výrobců

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce se zabývala porovnáním kvality 35 vzorků pšeničné mouky českých a zahraničních výrobců. Byla zjištěna vyšší vaznost u mouk s obsahem kvalitnější bíkoviny, mírný pokles konzistence těst u kvalitních pšenic a také, že obsah N-látek, množství a kvalita lepku ovlivňují objem pečiva. Korelační analýzou mezi laboratorním stanovením a farinografickým hodnocením byla zjištěna vysoká pozitivní závislost mezi obsahem popela a kyselostí mouky, velká pozitivní závislost mezi obsahem mokrého lepku a Zelenyho sedimentačním testem, dále mezi poklesem konzistence a vývinem těsta a velká negativní závislost mezi číslem kvality a stabilitou těsta. Dle celkového vyhodnocení pekařského pokusu byl jako nejlepší ohodnocen český vzorek číslo 1, jako nejhorší australský vzorek číslo 27. Korelační analýzou hodnocení barvy mouk a hotového pečiva bylo zjištěno, že barva mouky nemá vliv na barvu pečiva a taktéž byla prokázána negativní závislost mezi intenzitou červené barvy a hodnotou měrné světlosti. Vysokou negativní závislost tak vykazoval vztah mezi danými parametry u vzorků bulek a velkou negativní závislost u vzorků mouk. Vyšší pevnost pečiva stanovenou Tira testem vykazovaly české vzorky. Statistickým vyhodnocením byla zjištěna pouze významná odlišnost skupiny českých a zahraničních mouk v parametru Zelenyho sedimentačního testu a v parametru poklesu konzistence. Lze tedy říci, že české vzorky mouk jsou srovnatelné se zahraničními.

  • Název v anglickém jazyce

    Wheat flour quality of czech and foreign producers

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to compare the wheat flour quality of Czech and foreign producers. Soft wheat flour was evaluated from 14 producers from the Czech Republic and from 21 foreign producers (from Austria, Slovakia, Romania, Ukraine, Australia and New Zealand). The basic technological analysis of these flour samples was prepared and farinograph properties of dough samples were carried out on farinograph device. The baking experiment with the quality parameters evaluation and sensory analysis of baked products were determined, the flour and crust colour was found out and the baked products compactness was carried out as well. The Czech flour quality wasn&apos;t significantly different from foreign flour (α = 0,05). Only Zeleny sedimentation test and drop dough consistency were different where the Czech flour was better evaluated.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/ED4.1.00%2F04.0135" target="_blank" >ED4.1.00/04.0135: Výukové a výzkumné kapacity pro biotechnologické obory a rozšíření infrastruktury</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-479-7

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    266-273

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 3. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku