Estery kyseliny ftalové ve vzorcích masa připravených technologií sous-vide
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43911937" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43911937 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/17:43875572
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Estery kyseliny ftalové ve vzorcích masa připravených technologií sous-vide
Popis výsledku v původním jazyce
Estery kyseliny ftalové se běžně používají jako změkčovadla a často bývají součástí i plastových potravinářských obalů. Práce se zabývá výskytem esterů kyseliny ftalové di(2-ethylhexyl) ftalátu (DEHP) a dibutyl ftalátu (DBP) ve vzorcích masa připravených technologií sous-vide, které byly vakuově zabaleny do folie a tepelně upravovány ve vodní lázni. Byly použity dvě varianty teplot a dob tepelné úpravy, a to 53 oC po dobu 18 hodin a 70 oC po dobu 2 hodin. V průběhu tepelné úpravy koncentrace ftalátů ve vzorcích mas i obalového materiálu klesaly. Nejvyšší koncentrace ftalátů (DBP+DEHP) v obalu byly v původním obalu (nevystaveném tepelnému záhřevu), dosahovaly hodnot 34,23 μg.g-1 plastu, po záhřevu při 53 oC po dobu 18 hodin koncentrace (DBP+DEHP) byla 32,51 μg.g-1 plastu a při 70 oC po dobu 2 hodin 29,54 μg.g-1 plastu. Stejně tak byla shledána klesající koncentrace ftalátů ve vzorcích masa. V syrovém mase, zabaleném vakuově, koncentrace (DBP+DEHP) byla 24,92 μg.g-1 původní hmoty, v mase tepelně upraveném po dobu 18 hodin při 53 oC 9,23 μg.g-1 původní hmoty a v tepelně upraveném 2 hodiny při 70 oC 7,49 μg.g-1 původní hmoty.
Název v anglickém jazyce
Phthalic Acid Esters in Meat Samples Prepared by Sous-Vide Technology
Popis výsledku anglicky
Phthalic acid esters are commonly used as plasticizers and they are often added to the food plastic packaging. The study was investigated occurrence of bis(2-ethylhexyl) phthalate (DEHP) and dibutyl phthalate (DBP) in meat products prepared by sous-vide technology, where the meat samples were vacuum packed into plastic films and heat treated in a water bath. Two variants of temperatures and times were used: at 53 oC for 18 hours and at 70 oC for 2 hours. During the heat treatments, the phthalate concentrations of both meat products and packaging materials were declined. The highest phthalate values (DBP+DEHP) in the plastic wrappings were determined to 34.23 μg.g-1 of plastic in the original package (non-heated wraps). After thermal exposure at 53 oC for 18 hours, the (DBP+DEHP) concentration was decreased to 32.51 μg.g-1 of plastic and at 70 oC for 2 hours to 29.54 μg.g-1 of plastic. Similarly, declining of concentrations was found in meat products. The concentration (DBP+DEHP) in raw meat packed in vacuum was found 24.92 μg.g-1 of the original mass, in the heated meat products for 18 hours at 53 oC the concentration was gotten to 9.23 μg.g-1 of the original mass and by heated 2 hours at 70 oC to 7.49 μg.g-1 of the original mass.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLVII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-793-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
156-159
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
18. 10. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—