Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of sous-vide heat treatment on the phthalic acid esters content in meat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915904" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915904 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16270/19:43878043

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.5219/1081" target="_blank" >https://doi.org/10.5219/1081</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5219/1081" target="_blank" >10.5219/1081</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of sous-vide heat treatment on the phthalic acid esters content in meat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the study was to monitor the migration of the phthalic acid esters dibutyl phthalate (DBP) and di - 2 - ethylhexyl phthalate (DEHP) from packaging to meat wrapped in plastic when heat treated by sous - vide method. A heat treatment temperature of 80 oC was used for 4 and 8 hours with reheating at 80 oC for 1 hour. The average DBP and DEHP concentrations in meat ranged from 2.24 to 4.66 mg.kg - 1 and 2.29 to 10.35 mg.kg - 1 of the original sample, respectively. The average DBP and DEHP concentrations found in plastic pack aging ranged from 3.06 to 6.37 μg.g - 1 and 5.70 to 7.83 μg.g - 1 of plastic, respectively. The average concentrations of DBP in water bath range from 16.25 to 23.38 μg.l - 1 , while the average concentrations of DEHP in water bath were determined between 0.24 an d 1.82 μg.l - 1 . The above results were compared with the results measured at sous - v ide treatment temperature of 70 oC for 4 hours, 8 hours, and with 1 hour of reheating. The average concentrations of DBP and DEHP in all meat samples exceeded the specific mi gration limits of both phthalates ( 0.3 mg.kg - 1 for DBP and 1.5 mg.kg - 1 for DEHP).

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of sous-vide heat treatment on the phthalic acid esters content in meat

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to monitor the migration of the phthalic acid esters dibutyl phthalate (DBP) and di - 2 - ethylhexyl phthalate (DEHP) from packaging to meat wrapped in plastic when heat treated by sous - vide method. A heat treatment temperature of 80 oC was used for 4 and 8 hours with reheating at 80 oC for 1 hour. The average DBP and DEHP concentrations in meat ranged from 2.24 to 4.66 mg.kg - 1 and 2.29 to 10.35 mg.kg - 1 of the original sample, respectively. The average DBP and DEHP concentrations found in plastic pack aging ranged from 3.06 to 6.37 μg.g - 1 and 5.70 to 7.83 μg.g - 1 of plastic, respectively. The average concentrations of DBP in water bath range from 16.25 to 23.38 μg.l - 1 , while the average concentrations of DEHP in water bath were determined between 0.24 an d 1.82 μg.l - 1 . The above results were compared with the results measured at sous - v ide treatment temperature of 70 oC for 4 hours, 8 hours, and with 1 hour of reheating. The average concentrations of DBP and DEHP in all meat samples exceeded the specific mi gration limits of both phthalates ( 0.3 mg.kg - 1 for DBP and 1.5 mg.kg - 1 for DEHP).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1338-0230

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    622-627

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85072858935