The optimization of methods for phenolic compounds determination in elderberry (Sambucus nigra L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43912571" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43912571 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/17:N0000159
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2017/mnet_2017_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2017/mnet_2017_full.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The optimization of methods for phenolic compounds determination in elderberry (Sambucus nigra L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Phenolic substances belong to the most important secondary metabolites of plants; they have high antioxidant activity useful for the prevention of cardiovascular diseases, bacterial growth or cancer. Phenolic acids and flavonoids obtained by the means of different extraction methods were studied in elderberry flowers, namely chlorogenic acid, caffeic acid, rutin, hyperoside, isoquercetin, quercetin and kempferol. The plants were extracted in order to obtain three types of phenolic compounds: free, bound and esterified ones. The compounds of interest were analyzed by the means of UHPLC liquid chromatograph with a PDA detector at the Research Institute of Brewing and Malting, PLC. The obtained results indicate that the extraction of free phenolic compounds seems to be the best method for obtaining phenolic substances. Following phenolic substances are used in the food industry: chlorogenic acid, rutin, hyperoside, isoquercetin, quercetin and kaempferol.
Název v anglickém jazyce
The optimization of methods for phenolic compounds determination in elderberry (Sambucus nigra L.)
Popis výsledku anglicky
Phenolic substances belong to the most important secondary metabolites of plants; they have high antioxidant activity useful for the prevention of cardiovascular diseases, bacterial growth or cancer. Phenolic acids and flavonoids obtained by the means of different extraction methods were studied in elderberry flowers, namely chlorogenic acid, caffeic acid, rutin, hyperoside, isoquercetin, quercetin and kempferol. The plants were extracted in order to obtain three types of phenolic compounds: free, bound and esterified ones. The compounds of interest were analyzed by the means of UHPLC liquid chromatograph with a PDA detector at the Research Institute of Brewing and Malting, PLC. The obtained results indicate that the extraction of free phenolic compounds seems to be the best method for obtaining phenolic substances. Following phenolic substances are used in the food industry: chlorogenic acid, rutin, hyperoside, isoquercetin, quercetin and kaempferol.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2017: Proceedings of International PhD Students Conference
ISBN
978-80-7509-529-9
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
514-519
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
8. 11. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
000440194500091