Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The optimization of methods for phenolic compounds determination in elderberry (Sambucus nigra L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43912571" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43912571 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/17:N0000159

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2017/mnet_2017_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2017/mnet_2017_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The optimization of methods for phenolic compounds determination in elderberry (Sambucus nigra L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Phenolic substances belong to the most important secondary metabolites of plants; they have high antioxidant activity useful for the prevention of cardiovascular diseases, bacterial growth or cancer. Phenolic acids and flavonoids obtained by the means of different extraction methods were studied in elderberry flowers, namely chlorogenic acid, caffeic acid, rutin, hyperoside, isoquercetin, quercetin and kempferol. The plants were extracted in order to obtain three types of phenolic compounds: free, bound and esterified ones. The compounds of interest were analyzed by the means of UHPLC liquid chromatograph with a PDA detector at the Research Institute of Brewing and Malting, PLC. The obtained results indicate that the extraction of free phenolic compounds seems to be the best method for obtaining phenolic substances. Following phenolic substances are used in the food industry: chlorogenic acid, rutin, hyperoside, isoquercetin, quercetin and kaempferol.

  • Název v anglickém jazyce

    The optimization of methods for phenolic compounds determination in elderberry (Sambucus nigra L.)

  • Popis výsledku anglicky

    Phenolic substances belong to the most important secondary metabolites of plants; they have high antioxidant activity useful for the prevention of cardiovascular diseases, bacterial growth or cancer. Phenolic acids and flavonoids obtained by the means of different extraction methods were studied in elderberry flowers, namely chlorogenic acid, caffeic acid, rutin, hyperoside, isoquercetin, quercetin and kempferol. The plants were extracted in order to obtain three types of phenolic compounds: free, bound and esterified ones. The compounds of interest were analyzed by the means of UHPLC liquid chromatograph with a PDA detector at the Research Institute of Brewing and Malting, PLC. The obtained results indicate that the extraction of free phenolic compounds seems to be the best method for obtaining phenolic substances. Following phenolic substances are used in the food industry: chlorogenic acid, rutin, hyperoside, isoquercetin, quercetin and kaempferol.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2017: Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7509-529-9

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    514-519

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    8. 11. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku

    000440194500091