Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analysis of Phenolic Compounds and Some Important Analytical Properties in Selected Apricot Genotypes

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F21%3A43920525" target="_blank" >RIV/62156489:43510/21:43920525 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.21273/HORTSCI16139-21" target="_blank" >https://doi.org/10.21273/HORTSCI16139-21</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.21273/HORTSCI16139-21" target="_blank" >10.21273/HORTSCI16139-21</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Analysis of Phenolic Compounds and Some Important Analytical Properties in Selected Apricot Genotypes

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The apricot is attractive for several reasons, with the most important being the harvest period and the significant amount of contained substances that positively affect human health. This report discusses the identification and quantification of phenolic substances in 15 selected apricots. The following 14 phenolic compounds were identified: 4aminobenzoic acid, chlorogenic acid, cinnamic acid, flavonols quercetin and quercitrin, isoquercetin (quercetin-3-beta-D-glucoside), rutin, resveratrol, vanillin, phloridzin, phloretin, epicatechin, catechin, and transpiceid. Significant amounts of phytochemicals found in apricot fruits are chlorogenic acid [0.69-21.94 mg/100 g fresh weight (FW)], catechin (0.55-10.75 mg/100 g FW), epicatechin (0.04-13.52 mg/100 g FW), and rutin (1.49-20.44 mg/100 g FW). Rutin and chlorogenic acid were the dominant compounds found in the studied set of cultivars. Furthermore, other important analytical properties of fruits (total acids, vitamin C, total content of phenolic substances, flavonoids, antioxidant capacity, and carotenoids) were also determined.

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of Phenolic Compounds and Some Important Analytical Properties in Selected Apricot Genotypes

  • Popis výsledku anglicky

    The apricot is attractive for several reasons, with the most important being the harvest period and the significant amount of contained substances that positively affect human health. This report discusses the identification and quantification of phenolic substances in 15 selected apricots. The following 14 phenolic compounds were identified: 4aminobenzoic acid, chlorogenic acid, cinnamic acid, flavonols quercetin and quercitrin, isoquercetin (quercetin-3-beta-D-glucoside), rutin, resveratrol, vanillin, phloridzin, phloretin, epicatechin, catechin, and transpiceid. Significant amounts of phytochemicals found in apricot fruits are chlorogenic acid [0.69-21.94 mg/100 g fresh weight (FW)], catechin (0.55-10.75 mg/100 g FW), epicatechin (0.04-13.52 mg/100 g FW), and rutin (1.49-20.44 mg/100 g FW). Rutin and chlorogenic acid were the dominant compounds found in the studied set of cultivars. Furthermore, other important analytical properties of fruits (total acids, vitamin C, total content of phenolic substances, flavonoids, antioxidant capacity, and carotenoids) were also determined.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    HortScience

  • ISSN

    0018-5345

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    56

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    1446-1452

  • Kód UT WoS článku

    000717268000020

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85119362687