Analysis of Phenolic Compounds and Some Important Analytical Properties in Selected Apricot Genotypes
Popis výsledku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
Výsledek na webu
DOI - Digital Object Identifier
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Analysis of Phenolic Compounds and Some Important Analytical Properties in Selected Apricot Genotypes
Popis výsledku v původním jazyce
The apricot is attractive for several reasons, with the most important being the harvest period and the significant amount of contained substances that positively affect human health. This report discusses the identification and quantification of phenolic substances in 15 selected apricots. The following 14 phenolic compounds were identified: 4aminobenzoic acid, chlorogenic acid, cinnamic acid, flavonols quercetin and quercitrin, isoquercetin (quercetin-3-beta-D-glucoside), rutin, resveratrol, vanillin, phloridzin, phloretin, epicatechin, catechin, and transpiceid. Significant amounts of phytochemicals found in apricot fruits are chlorogenic acid [0.69-21.94 mg/100 g fresh weight (FW)], catechin (0.55-10.75 mg/100 g FW), epicatechin (0.04-13.52 mg/100 g FW), and rutin (1.49-20.44 mg/100 g FW). Rutin and chlorogenic acid were the dominant compounds found in the studied set of cultivars. Furthermore, other important analytical properties of fruits (total acids, vitamin C, total content of phenolic substances, flavonoids, antioxidant capacity, and carotenoids) were also determined.
Název v anglickém jazyce
Analysis of Phenolic Compounds and Some Important Analytical Properties in Selected Apricot Genotypes
Popis výsledku anglicky
The apricot is attractive for several reasons, with the most important being the harvest period and the significant amount of contained substances that positively affect human health. This report discusses the identification and quantification of phenolic substances in 15 selected apricots. The following 14 phenolic compounds were identified: 4aminobenzoic acid, chlorogenic acid, cinnamic acid, flavonols quercetin and quercitrin, isoquercetin (quercetin-3-beta-D-glucoside), rutin, resveratrol, vanillin, phloridzin, phloretin, epicatechin, catechin, and transpiceid. Significant amounts of phytochemicals found in apricot fruits are chlorogenic acid [0.69-21.94 mg/100 g fresh weight (FW)], catechin (0.55-10.75 mg/100 g FW), epicatechin (0.04-13.52 mg/100 g FW), and rutin (1.49-20.44 mg/100 g FW). Rutin and chlorogenic acid were the dominant compounds found in the studied set of cultivars. Furthermore, other important analytical properties of fruits (total acids, vitamin C, total content of phenolic substances, flavonoids, antioxidant capacity, and carotenoids) were also determined.
Klasifikace
Druh
Jimp - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40105 - Horticulture, viticulture
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
HortScience
ISSN
0018-5345
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
1446-1452
Kód UT WoS článku
000717268000020
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85119362687
Základní informace
Druh výsledku
Jimp - Článek v periodiku v databázi Web of Science
OECD FORD
Horticulture, viticulture
Rok uplatnění
2021