Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Molekulárně-biologická detekce hub v koření

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43913222" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43913222 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Molekulárně-biologická detekce hub v koření

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předmětem metodiky je postup pro identifikaci hub v koření pomocí analýzy PCR a detekce DNA životaschopných buněk hub pomocí qPCR laboratořemi v praxi. Tato metoda umožňuje identifikovat DNA houbových patogenů, která se vyskytuje v koření (kořeninová paprika, chilli, pepř, apod.) na základě detekce sekvence pro ITS (Internal Transcribed Spacer) regionu a následnou detekci DNA životaschopných buněk pomocí SYBR Green real-time PCR. Tento postup se osvědčil jako vhodný nástroj pro detekci vysoce variabilních patogenů, např. hub. Metodika nově přináší postup detekce těchto patogenů v koření a detekce přítomnosti jejich DNA z životaschopných buněk.

  • Název v anglickém jazyce

    Molecular biological detection of fungi in spices

  • Popis výsledku anglicky

    The subject of this methodology was to obtain the procedure for spice fungus detection, PCR analysis and its viability detection using qPCR laboratories in practice. This method makes possible to identify the DNA of fungal pathogens that occurs in spices (paprika powder, chili powder, black pepper, etc.) based on the detection of ITS (Internal Transcribed Spacer) region and subsequent detection of DNA from viable cells using SYBR Green real-time PCR. This process has proved to be a suitable tool for detecting highly variable pathogens such as fungi. The methodology newly introduces the process of detecting these pathogens in spices and detecting the presence of their DNA from viable cells.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TG02010074" target="_blank" >TG02010074: MENDELU Proof-of-Concept projekt</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    978-80-7509-533-6

  • Číslo předpisu

    UKZUZ 008614/2018

  • Technické parametry

    Metodika je vydána v tištěné podobě, má přiděleno ISBN 978-80-7509-533-6. Číslo osvědčení UKZUZ 008614/2018.

  • Ekonomické parametry

    Pro zavedení metodiky do praxe je třeba počítat s náklady na verifikaci metody na daném pracovišti. Standardy a primery pro analýzy jsou materiály, které se všechny na verifikaci nezužitkují a mohou být použity v následných analýzách. Jejich množství závisí na nutnosti opakování některých analýz při zavádění metody. Náklady na zavedení metody lze odhadnout na 250 000 Kč. Další přínosy jsou dány možností kontroly i jiných druhů koření a kvantifikaci DNA životaschopných buněk i jiných patogenních hub. Vzhledem k tomu, že kontaminace koření patogenními houbami a jejich sekundárními metabolity způsobují nejen ekonomické ztráty, ale mohou způsobovat i zdravotní problémy mohou se úspory pohybovat v řádu několika stovek tisíc korun. Cena jedné analýzy mykotoxinů se pohybuje od 500,- do 1100,- za vzorek a parametr. Právě molekulárně biologická detekce může umožnit cílenou analýzu vybraných mykotoxinů a přispět k významné úspoře finančních prostředků.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů