Vliv přídavku úsušků vybraných druhů pícnin na ovlivnění barvy žloutku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43913276" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43913276 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv přídavku úsušků vybraných druhů pícnin na ovlivnění barvy žloutku
Popis výsledku v původním jazyce
K přibývajícím alternativním chovům nosnic patří i chovy s venkovním výběhem, kde se nabízí otázka využití pícnin ve výživě nosnic. Pícniny mohou vejce obohatit o některé karotenoidy, vitamíny a minerály nebo například ovlivnit složení a poměry mastných kyselin, celkový obsah lipidů nebo například obsah cholesterolu. Velmi výrazně mohou také pícniny ovlivňovat zbarvení žloutků vajec, což může mít zásadní vliv v ekologických systémech chovu nebo ve státech, kde je zakázáno přidávat do krmiv syntetická barviva. Druh, kvalita, popřípadě způsob konzervace mohou vlastnosti píce výrazně ovlivnit, stejně tak, jako na druhé straně genotyp a věk kura, způsob návyku a předkládání pícnin. Spojením těchto dvou pohledů, zootechnického a pícninářského, by bylo vhodné dosáhnout optimálního managementu využití píce v moderní výživě kura domácího.
Název v anglickém jazyce
The effect of addition of different dried fodders to the diets on yolk colour in layers
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to find the effect of 5% inclusion of dried and grinded fodders in the diets on yolk colour. One hundred fifty layers Lohamnn Brown were used in this experiment lasting from 27 to 40 weeks of their age. Layers were divided into five groups, according to different diets. Control diet did not contained any fodder, there were used synthetic additives. The other ones diets included 5% of dried and grinded fodders; Medicago sativa, Trifolium pratense, Trifolium repens or Lolium nerenne without synthetic additives. Yolk colour of fresh and cooked eggs was analyzed each two weeks by both subjective (colour fan) and objective (Lab system) methods. Addition of fodders significantly improve yolk colour mainly in yellow spectrum (b*). Significantly the highest b* values were found in yolk of layers feeding Trifolium pretense (P<0.05).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-542-8
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
68-74
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
28. 2. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—