Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv přídavku úsušků vybraných druhů pícnin na ovlivnění barvy žloutku

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43913276" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43913276 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv přídavku úsušků vybraných druhů pícnin na ovlivnění barvy žloutku

  • Popis výsledku v původním jazyce

    K přibývajícím alternativním chovům nosnic patří i chovy s venkovním výběhem, kde se nabízí otázka využití pícnin ve výživě nosnic. Pícniny mohou vejce obohatit o některé karotenoidy, vitamíny a minerály nebo například ovlivnit složení a poměry mastných kyselin, celkový obsah lipidů nebo například obsah cholesterolu. Velmi výrazně mohou také pícniny ovlivňovat zbarvení žloutků vajec, což může mít zásadní vliv v ekologických systémech chovu nebo ve státech, kde je zakázáno přidávat do krmiv syntetická barviva. Druh, kvalita, popřípadě způsob konzervace mohou vlastnosti píce výrazně ovlivnit, stejně tak, jako na druhé straně genotyp a věk kura, způsob návyku a předkládání pícnin. Spojením těchto dvou pohledů, zootechnického a pícninářského, by bylo vhodné dosáhnout optimálního managementu využití píce v moderní výživě kura domácího.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of addition of different dried fodders to the diets on yolk colour in layers

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to find the effect of 5% inclusion of dried and grinded fodders in the diets on yolk colour. One hundred fifty layers Lohamnn Brown were used in this experiment lasting from 27 to 40 weeks of their age. Layers were divided into five groups, according to different diets. Control diet did not contained any fodder, there were used synthetic additives. The other ones diets included 5% of dried and grinded fodders; Medicago sativa, Trifolium pratense, Trifolium repens or Lolium nerenne without synthetic additives. Yolk colour of fresh and cooked eggs was analyzed each two weeks by both subjective (colour fan) and objective (Lab system) methods. Addition of fodders significantly improve yolk colour mainly in yellow spectrum (b*). Significantly the highest b* values were found in yolk of layers feeding Trifolium pretense (P&lt;0.05).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-542-8

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    68-74

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    28. 2. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku