Uvolňování esterů kyseliny ftalové do vodní lázně při tepelném opracování mas technologií sous-vide
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43913279" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43913279 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Uvolňování esterů kyseliny ftalové do vodní lázně při tepelném opracování mas technologií sous-vide
Popis výsledku v původním jazyce
Estery kyseliny ftalové se vlivem tepelné úpravy snižovaly nejen v masných produktech upravených technologií sous-vide, v plastových varných sáčcích použitých pro tepelnou úpravu sous-vide, ale i ve vodě z vodních lázní. Při vyšší teplotě byla průměrná koncentrace esterů kyseliny ftalové ve vodě nižší, než při nižší teplotě tepelné úpravy a než v destilované vodě bez tepelné úpravy. Na základě dosažených výsledků můžeme konstatovat, že estery kyseliny ftalové (DBP a DEHP) při tepelném záhřevu mas technologii sous-vide ve vodní lázni, kdy docházelo k poklesu koncentrací jak v masech, tak použitých varných sáčcích určených pro tepelnou úpravu, nepřecházejí do vody, nýbrž se destruují teplem, kdy s vyšší teplotou dochází k většímu poklesu koncentrací.
Název v anglickém jazyce
Releasing of phthalate esters into water bath during the thermal processing of meat by sous-vide technology
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was determined the esters of phthalic acid (dibutyl phthalate (DBP) and di-(2-ethylhexyl) phthalate (DEHP) in a water bath, which was used for heat treatment of meat by sous-vide technology. The meat samples (n = 12) were vacuum packed into plastic cooking bags designed for heat treatment and subsequently were heated in a water bath. One group of meat (n = 6) was heat treated at 60 o C for 4 hours, the second group of meat (n = 6) was heat treated at 70 o C for 2 hours. The highest average concentrations of phthalic acid esters (DBP, DEHP and DBP+DEHP) were in initial distilled water (without heat treatment) which was used as the water for water bath, in which the meat samples were heat treatment. With the increasing temperature of the heat treatment, the average concentrations of phthalic acid esters in water decreased.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-542-8
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
139-145
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
28. 2. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—