Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Uvolňování esterů kyseliny ftalové do vodní lázně při tepelném opracování mas technologií sous-vide

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43913279" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43913279 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Uvolňování esterů kyseliny ftalové do vodní lázně při tepelném opracování mas technologií sous-vide

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Estery kyseliny ftalové se vlivem tepelné úpravy snižovaly nejen v masných produktech upravených technologií sous-vide, v plastových varných sáčcích použitých pro tepelnou úpravu sous-vide, ale i ve vodě z vodních lázní. Při vyšší teplotě byla průměrná koncentrace esterů kyseliny ftalové ve vodě nižší, než při nižší teplotě tepelné úpravy a než v destilované vodě bez tepelné úpravy. Na základě dosažených výsledků můžeme konstatovat, že estery kyseliny ftalové (DBP a DEHP) při tepelném záhřevu mas technologii sous-vide ve vodní lázni, kdy docházelo k poklesu koncentrací jak v masech, tak použitých varných sáčcích určených pro tepelnou úpravu, nepřecházejí do vody, nýbrž se destruují teplem, kdy s vyšší teplotou dochází k většímu poklesu koncentrací.

  • Název v anglickém jazyce

    Releasing of phthalate esters into water bath during the thermal processing of meat by sous-vide technology

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was determined the esters of phthalic acid (dibutyl phthalate (DBP) and di-(2-ethylhexyl) phthalate (DEHP) in a water bath, which was used for heat treatment of meat by sous-vide technology. The meat samples (n = 12) were vacuum packed into plastic cooking bags designed for heat treatment and subsequently were heated in a water bath. One group of meat (n = 6) was heat treated at 60 o C for 4 hours, the second group of meat (n = 6) was heat treated at 70 o C for 2 hours. The highest average concentrations of phthalic acid esters (DBP, DEHP and DBP+DEHP) were in initial distilled water (without heat treatment) which was used as the water for water bath, in which the meat samples were heat treatment. With the increasing temperature of the heat treatment, the average concentrations of phthalic acid esters in water decreased.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-542-8

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    139-145

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    28. 2. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku