Ovlivňuje sucho kvalitu brambor?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43913280" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43913280 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ovlivňuje sucho kvalitu brambor?
Popis výsledku v původním jazyce
Brambory jsou a zůstávají významnou součástí naší výživy. Nutriční význam stejně tak jako četnost a rozmanitost potravin a pokrmů z brambor v české gastronomii z nich právem vytvořili základní a zdravou součást našeho menu. Abychom si zachovali optimální výnosy a jakost hlíz, je třeba sledovat potenciální dopad negativních faktorů a předcházet těmto stavům. Kapková závlaha je možností, jak zmírnit dopad sucha, a to velice efektivním způsobem. Během sklizně roku 2017 byly zjištěny větší rozdíly v jakosti hlíz než v roce 2016, kdy byly podmínky vyrovnanější a nedocházelo k extrémům. Výsledky hovoří ve prospěch kapkové závlahy brambor. Výnos, škrobnatost a stolní hodnota hlíz byla v roce 2016 hodnocena u všech pokusných variant jako dobrá. Oproti tomu se při výrazně sušším počasí v roce 2017 díky kapkové závlaze docílilo u zavlažovaných pokusných variant celkově lepších výsledků. Nedostatek vody v půdě negativně ovlivňoval sledované jakostní parametry u nezavlažovaných kontrolních variant.
Název v anglickém jazyce
Does drought affect the potato quality?
Popis výsledku anglicky
In our region, drought is becoming a very important issue, even if a typical citizen does not realize it as a significant problem. Significant lack of water in the soil or landscape and the impact of drought on major crops recorded is an incentive to research possible measures that need to be taken in a comprehensive manner. This is also the possibility of drip irrigation as a sensitive way of increasing moisture in the soil in the absence of irrigation water. The Monika and Jolana varieties grown on the experimental field in Žabčice for two years were selected to compare selected yield and quality parameters. While in 2016 the water in the soil for plants was more accessible in the soil for the whole period and in 2017 there were fluctuations in the supply of moisture during the vegetation, so the experimental variants with drip irrigation showed higher yields and the quality of tubers with a smaller incidence defects and better table value.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610020" target="_blank" >QJ1610020: Nové poznatky pro ekonomicky a ekologicky efektivní produkci brambor v podmínkách sucha a výkyvů počasí vedoucí k dlouhodobě udržitelnému systému hospodaření na půdě v oblastech pěstování brambor.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-542-8
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
146-152
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
28. 2. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—