Mikrobiologie výrobku ze sušeného a drceného jedlého hmyzu v průběhu skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43913282" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43913282 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologie výrobku ze sušeného a drceného jedlého hmyzu v průběhu skladování
Popis výsledku v původním jazyce
Z našich výsledků je patrné, že hmyzí moučka je mikrobiologicky velmi stálý materiál. Při pokojové teplotě došlo po 5 měsících skladování pouze k mírnému nárůstu celkového počtu mikroorganismů, a to na hodnotu 19 KTJ/g, zatímco ostatní sledované skupiny mikroorganismů nebyly detekovány. Právě z tohoto důvodu se jeví jako nejvhodnější teplota pro skladování 22 - 23 oC. Vzhledem k malému množství odborných publikací vztahujících se k dané problematice je nutné se tomuto tématu i nadále věnovat.
Název v anglickém jazyce
Microbiology of product from dried and crushed edible insects during storage
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to determine selected microorganisms in product made from dried and crushed mealworms and to change their number during storage. The following groups of microorganisms were determined for the samples: total count of microorganisms, coliform bacteria, enterococci, spore microorganisms, yeasts and moulds. The results show that the highest increase in the total count of microorganisms occurred in a sample stored at 4 - 6 o C for 5 months where the CPM was increased to 741 KTJ / g and coliform bacteria to 69 KTJ / g. In contrast, for the sample stored at 22 - 23 o C, only a total count of microorganisms 19 KTJ / g was detected after 5 months of storage.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-542-8
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
171-174
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
28. 2. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—