Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Významné skupiny mikroorganismů stanovené v čerstvých kozích sýrech v průběhu laktace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00184899" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00184899 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Významné skupiny mikroorganismů stanovené v čerstvých kozích sýrech v průběhu laktace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sýry patří k nejvýznamnějším skupinám fermentovaných potravin. Častým výrobkem na kozích farmách jsou čerstvé sýry. Do skupiny čerstvých měkkých sýrů, řadíme sýry, jejichž výroba je ukončena mléčnou fermentací a vysolením. U farmářsky vyráběných sýrů semůže projevit řada vad způsobených činností kontaminujících mikroorganismů, které se do mléka dostávají jako sekundární kontaminace v průběhu výroby sýrů, nebo mohou pocházet z nedostatečně pasterovaného mléka. Ve vzorcích byly standardními metodami stanovovány tyto skupiny mikroorganismů: celkový počet mikroorganismů, bakterie mléčného kysání, koliformní bakterie, psychrotrofní mikroorganismy, enterokoky, kvasinky a plísně. Mikrobiologická analýza prokázala u sýrů vyšší počty nežádoucích koliformních bakterií řádově až 104 KTJ/g. Také počty psychrotrofních mikroorganismů byly relativně vysoké až 4,7 x 105 KTJ/g. To svědčí o nižší úrovni hygieny při výrobě sýrů na farmě. Přítomná kontaminující mikroflóra může být příčinou vzniku vad a k

  • Název v anglickém jazyce

    Important groups of microorganisms in fresh goat cheeses determined during lactation

  • Popis výsledku anglicky

    The total counts of microorganisms, coliform bacteria, psychrotrophic microorganisms, lactic acid bacteria, enterococci and many others are ranked among the important groups of microorganisms affecting the quality of cheese. In the samples of fresh goatcheese, these groups of microorganisms were determined by standard methods: the total counts of microorganisms, lactic acid bacteria, coliform bacteria, psychrotrophic microorganisms, enterococci and yeasts and moulds. After the cultivation, colonies from Petri dishes were counted and the result was expressed in CFU/g. Microbiological analysis showed relatively high numbers of coliform bacteria (up to 5.9 x 104 CFU/g) in all cheeses. Counts of psychrotrophic microorganisms were relatively high as well,they ranged from 0 -- 4.7 x 105 CFU/g.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXVIII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny

  • ISBN

    978-80-7375-601-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    135-142

  • Název nakladatele

    Audiovizuální centrum MENDELU

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    1. 3. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku