Development and characterisation of furcellaran-gelatin films containing SeNPs and AgNPs that have antimicrobial activity
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43913808" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43913808 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216305:26620/18:PU128513
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2018.04.028" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2018.04.028</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2018.04.028" target="_blank" >10.1016/j.foodhyd.2018.04.028</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Development and characterisation of furcellaran-gelatin films containing SeNPs and AgNPs that have antimicrobial activity
Popis výsledku v původním jazyce
Binary-blend films of furcellaran and gelatin (FUR/GEL) and FUR/GEL composite films reinforced with selenium nanoparticles (SeNPs) or silver nanoparticles (AgNPs) were prepared using a solution casting method. The effects of SeNPs and AgNPs on the physical, mechanical, structural, antibacterial properties of the furcellaran/gelatin-based films were examined. It follows from these examinations that the incorporation of SeNPs and AgNPs leads to an increase in thickness, water content, modulus of elasticity, elongation at break, and antimicrobial activity when higher parameters a*, b*, and Delta E are observed in nanocomposite films with AgNPs compared to those enriched with SeNPs. Compared with control film, the addition of nanoparticles significantly decreased solubility and swelling degree. Films containing SeNPs show greater antimicrobial activity against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and multi resistant Staphylococcus aureus than films containing AgNPs.
Název v anglickém jazyce
Development and characterisation of furcellaran-gelatin films containing SeNPs and AgNPs that have antimicrobial activity
Popis výsledku anglicky
Binary-blend films of furcellaran and gelatin (FUR/GEL) and FUR/GEL composite films reinforced with selenium nanoparticles (SeNPs) or silver nanoparticles (AgNPs) were prepared using a solution casting method. The effects of SeNPs and AgNPs on the physical, mechanical, structural, antibacterial properties of the furcellaran/gelatin-based films were examined. It follows from these examinations that the incorporation of SeNPs and AgNPs leads to an increase in thickness, water content, modulus of elasticity, elongation at break, and antimicrobial activity when higher parameters a*, b*, and Delta E are observed in nanocomposite films with AgNPs compared to those enriched with SeNPs. Compared with control film, the addition of nanoparticles significantly decreased solubility and swelling degree. Films containing SeNPs show greater antimicrobial activity against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and multi resistant Staphylococcus aureus than films containing AgNPs.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LQ1601" target="_blank" >LQ1601: CEITEC 2020</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Hydrocolloids
ISSN
0268-005X
e-ISSN
—
Svazek periodika
83
Číslo periodika v rámci svazku
October
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
9-16
Kód UT WoS článku
000436606400002
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85046172003