Development of furcellaran-gelatin films with Se-AgNPs as an active packaging system for extension of mini kiwi shelf life
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915753" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915753 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216305:26620/19:PU133710
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2019.100339" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2019.100339</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fpsl.2019.100339" target="_blank" >10.1016/j.fpsl.2019.100339</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Development of furcellaran-gelatin films with Se-AgNPs as an active packaging system for extension of mini kiwi shelf life
Popis výsledku v původním jazyce
Nanocomposite films were obtained by solvent casting method from aqueous solutions of furcellaran (FUR) and gelatin (GEL) with addition of various concentrations of nanoparticles (Se-AgNPs). The incorporation of Se-AgNPs gave rise to changes in the physical and mechanical properties of the nanocomposite films. The increase in the concentration of Se-AgNPs results in change of elasticity and elongation at break. The films with Se-AgNPs possess strong antibacterial activity against Staphylococcus aureus, Multi Resistant Staphylococcus aureus (MRSA) and Escherichia coli. This work aims to study the effect of nanocomposite films on quality of kiwi (Actinidia arguta) during storage period. Fresh kiwis in nanocomposite films had longer shelf lives than fruits in LDPE film. It follows from the study that the films are suitable for storage of kiwis.
Název v anglickém jazyce
Development of furcellaran-gelatin films with Se-AgNPs as an active packaging system for extension of mini kiwi shelf life
Popis výsledku anglicky
Nanocomposite films were obtained by solvent casting method from aqueous solutions of furcellaran (FUR) and gelatin (GEL) with addition of various concentrations of nanoparticles (Se-AgNPs). The incorporation of Se-AgNPs gave rise to changes in the physical and mechanical properties of the nanocomposite films. The increase in the concentration of Se-AgNPs results in change of elasticity and elongation at break. The films with Se-AgNPs possess strong antibacterial activity against Staphylococcus aureus, Multi Resistant Staphylococcus aureus (MRSA) and Escherichia coli. This work aims to study the effect of nanocomposite films on quality of kiwi (Actinidia arguta) during storage period. Fresh kiwis in nanocomposite films had longer shelf lives than fruits in LDPE film. It follows from the study that the films are suitable for storage of kiwis.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Packaging and Shelf Life
ISSN
2214-2894
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
September
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
100339
Kód UT WoS článku
000487842900016
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85066243370