Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Development of furcellaran-gelatin films with Se-AgNPs as an active packaging system for extension of mini kiwi shelf life

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915753" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915753 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216305:26620/19:PU133710

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2019.100339" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2019.100339</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fpsl.2019.100339" target="_blank" >10.1016/j.fpsl.2019.100339</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Development of furcellaran-gelatin films with Se-AgNPs as an active packaging system for extension of mini kiwi shelf life

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nanocomposite films were obtained by solvent casting method from aqueous solutions of furcellaran (FUR) and gelatin (GEL) with addition of various concentrations of nanoparticles (Se-AgNPs). The incorporation of Se-AgNPs gave rise to changes in the physical and mechanical properties of the nanocomposite films. The increase in the concentration of Se-AgNPs results in change of elasticity and elongation at break. The films with Se-AgNPs possess strong antibacterial activity against Staphylococcus aureus, Multi Resistant Staphylococcus aureus (MRSA) and Escherichia coli. This work aims to study the effect of nanocomposite films on quality of kiwi (Actinidia arguta) during storage period. Fresh kiwis in nanocomposite films had longer shelf lives than fruits in LDPE film. It follows from the study that the films are suitable for storage of kiwis.

  • Název v anglickém jazyce

    Development of furcellaran-gelatin films with Se-AgNPs as an active packaging system for extension of mini kiwi shelf life

  • Popis výsledku anglicky

    Nanocomposite films were obtained by solvent casting method from aqueous solutions of furcellaran (FUR) and gelatin (GEL) with addition of various concentrations of nanoparticles (Se-AgNPs). The incorporation of Se-AgNPs gave rise to changes in the physical and mechanical properties of the nanocomposite films. The increase in the concentration of Se-AgNPs results in change of elasticity and elongation at break. The films with Se-AgNPs possess strong antibacterial activity against Staphylococcus aureus, Multi Resistant Staphylococcus aureus (MRSA) and Escherichia coli. This work aims to study the effect of nanocomposite films on quality of kiwi (Actinidia arguta) during storage period. Fresh kiwis in nanocomposite films had longer shelf lives than fruits in LDPE film. It follows from the study that the films are suitable for storage of kiwis.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Packaging and Shelf Life

  • ISSN

    2214-2894

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    21

  • Číslo periodika v rámci svazku

    September

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    100339

  • Kód UT WoS článku

    000487842900016

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85066243370