Stanovení biologicky aktivních látek (fytohormonů) v ječmeni
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43914316" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43914316 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení biologicky aktivních látek (fytohormonů) v ječmeni
Popis výsledku v původním jazyce
Kvantifikace přirozených růstových regulátorů rostlin konkrétně jednotlivých bioaktivních cytokininů, ACC (1-aminocyklopropan-1-karboxylová kyselina, prekurzor ethylenu) a ABA (kyselina abscisová) v obilkách ječmene byla optimalizována použitím extrakčních a purifikačních postupů (iontoměničová chromatografie a chromatografie na reverzní fázi) a kombinovaných instrumentálních (GC a / nebo HPLC) a imunoanalytických technik (ELISA, RIA) s vysokou detekční citlivostí (pg / 50 ml). Uvedená metodika umožňuje analýzu velkého počtu vzorků. Metodika je určena k analýze obsahu bioaktivních fytohormonálních látek v produktech určených k výrobě potravin z obilovin a ve vzorcích rostlin potenciálně vhodných pro další šlechtění.
Název v anglickém jazyce
Determination of biologically active substances (phytohormones) in barley
Popis výsledku anglicky
Quantification of native plant growth regulators as individual bioactive cytokinins, ACC (1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid, the precursor of ethylene) and ABA (abscisic acid) in barley kernels was optimized using of extraction and purification procedures (ion exchange chromatography and reverse phase chromatography) and combined instrumental (GC and/or HPLC) and immunoassay techniques (ELISA, RIA) with high detection sensitivity (pg / 50 ml). The described methodology enables a reliable, repeatable quantification of numerous samples with a quick and financially more accessible analysis than the latest instrumental methods. The methodology is designed to determine the content of bioactive phytohormonal substances in products for the production of food from cereals and for cereal breeders.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
978-80-7509-552-7
Číslo předpisu
3658/2018 - 17221
Technické parametry
Metodika je vydána v tištěné podobě, má přiděleno ISBN 978-80-7509-552-7. Číslo osvědčení o certifikaci 3658/2018 - 17221.
Ekonomické parametry
Předpokládané ekonomické přínosy – úspora nákladů při analýze – cena 100 – 500 Kč za vzorek bez opakování, při pořízení nezbytného vybavení by byla částka v několika milionech Kč.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17,110 00, Praha 1
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů