Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti využití kometové analýzy při identifikaci potravin ošetřených ozářením

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915512" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915512 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti využití kometové analýzy při identifikaci potravin ošetřených ozářením

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Analýza komet je mikroelektroforetická technika pro detekci a vyhodnocení poškození a reparací DNA. Je známa také jako gelová elektroforéza jednotlivých buněk (SCGE), i když se elektroforéza provádí pouze s DNA jednotlivé buňky - tzv. nukleoidem. Technika byla vyvinuta před třemi desetiletími Östlingem a Johansonem (1984). Od té doby byla zavedena řada změn. Kometová analýza se stala oblíbenou díky své citlivosti a všestrannosti, ale také kvůli nízkým nákladům a jednoduchému protokolu. Ozařování ionizujícím zářením bylo přijato jako jedna z fungujících technik pro uchování potravin s minimálním narušením funkčních, nutričních a smyslových vlastností potravin. Existují však některá právní omezení a potraviny ošetřené ozařováním by měly být řádně označeny. Existuje tedy potřeba spolehlivých metod, které by mohly rozlišovat mezi ozářeným a neozářeným produktem. Bylo prokázáno, že ošetření potravin ozářením povolenými a bezpečnými dávkami způsobuje určité poškození jaderné DNA, které je snadno detekovatelné analýzou komet (Delincee, 1995). V této práci je diskutován potenciál kometové analýzy jako metody rozlišení ozářených a neozářených potravin.

  • Název v anglickém jazyce

    Potential of the comet assay use in the assessment of irradiated food

  • Popis výsledku anglicky

    The comet assay is a microelectrophoretic technique for detection and evaluation of DNA damage and repair. It is also known as single cell gel electrophoresis (SCGE) although the electrophoresis is performed only with the DNA of the single cell - so called nucleoid. The technique was developed 3 decades ago by Östling and Johanson (1984). Since then many modifications were introduced. The comet assay became popular due to its sensitivity and versatility but also because of low costs and simple protocol. Irradiation has been widely adopted as one of the successful techniques to preserve food with minimal intrusion to the functional, nutritional, and sensory properties of food products. But some legal restrictions exists and food treated by irradiation should be properly marked. So there is a need for reliable methods that could distinguish between irradiated and non-irradiated product. It has been shown, that irradiation treatment with acceptable and safe doses still bring some damage to nuclear DNA that is easily detectable by comet assay (Delincee, 1995). In this work, the potential of the comet assay as a method for irradiated food distinction is discussed.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-653-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    254-263

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    6. 3. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku