Možnosti využití kometové analýzy při identifikaci potravin ošetřených ozářením
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915512" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915512 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti využití kometové analýzy při identifikaci potravin ošetřených ozářením
Popis výsledku v původním jazyce
Analýza komet je mikroelektroforetická technika pro detekci a vyhodnocení poškození a reparací DNA. Je známa také jako gelová elektroforéza jednotlivých buněk (SCGE), i když se elektroforéza provádí pouze s DNA jednotlivé buňky - tzv. nukleoidem. Technika byla vyvinuta před třemi desetiletími Östlingem a Johansonem (1984). Od té doby byla zavedena řada změn. Kometová analýza se stala oblíbenou díky své citlivosti a všestrannosti, ale také kvůli nízkým nákladům a jednoduchému protokolu. Ozařování ionizujícím zářením bylo přijato jako jedna z fungujících technik pro uchování potravin s minimálním narušením funkčních, nutričních a smyslových vlastností potravin. Existují však některá právní omezení a potraviny ošetřené ozařováním by měly být řádně označeny. Existuje tedy potřeba spolehlivých metod, které by mohly rozlišovat mezi ozářeným a neozářeným produktem. Bylo prokázáno, že ošetření potravin ozářením povolenými a bezpečnými dávkami způsobuje určité poškození jaderné DNA, které je snadno detekovatelné analýzou komet (Delincee, 1995). V této práci je diskutován potenciál kometové analýzy jako metody rozlišení ozářených a neozářených potravin.
Název v anglickém jazyce
Potential of the comet assay use in the assessment of irradiated food
Popis výsledku anglicky
The comet assay is a microelectrophoretic technique for detection and evaluation of DNA damage and repair. It is also known as single cell gel electrophoresis (SCGE) although the electrophoresis is performed only with the DNA of the single cell - so called nucleoid. The technique was developed 3 decades ago by Östling and Johanson (1984). Since then many modifications were introduced. The comet assay became popular due to its sensitivity and versatility but also because of low costs and simple protocol. Irradiation has been widely adopted as one of the successful techniques to preserve food with minimal intrusion to the functional, nutritional, and sensory properties of food products. But some legal restrictions exists and food treated by irradiation should be properly marked. So there is a need for reliable methods that could distinguish between irradiated and non-irradiated product. It has been shown, that irradiation treatment with acceptable and safe doses still bring some damage to nuclear DNA that is easily detectable by comet assay (Delincee, 1995). In this work, the potential of the comet assay as a method for irradiated food distinction is discussed.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-653-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
254-263
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
6. 3. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—