Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Estery kyseliny ftalové v potravinách a obalech z tržní sítě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915746" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915746 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3384" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3384</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Estery kyseliny ftalové v potravinách a obalech z tržní sítě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Estery kyseliny ftalové se nacházejí ve vodě, půdě, vzduchu, na plodinách vlivem spadu z atmosféry, v domácnostech, ve výrobních zařízeních. V životním prostředí jsou perzistentní. Perzistence di(2-ethylhexyl)--ftalátu (DEHP) je dána nízkou rozpustností ve vodě a odolností k hydrolýze. Estery kyseliny ftalové mohou kontaminovat potraviny před nebo během zpracování a při skladování z obalových materiálů. Ftaláty snadno migrují z výrobků (zejména plastů), v nichž jsou obsaženy, protože v polymerech nejsou chemicky vázány. Migrace esterů kyseliny ftalové do potravin z obalů je ovlivněna teplotou, dobou kontaktu, druhem použitého polymerního materiálu a druhem potraviny. Čím více bude potravina obsahovat tuku, tím více může obsahovat ftalátů, protože estery kyseliny ftalové jsou lipofilní. Do lidského organismu mohou ftaláty vstupovat dermální absorpcí, orální či dýchací cestou (inhalací). Akutní toxicita esterů kyseliny ftalové je nízká: perorální LD50 (dávka látky způsobující úhyn 50 % testovaných živočišných jedinců) se uvádí pro dibutyl-ftalát (DBP) pro potkany 8-20 g kg-1 živé hmotnosti pro di(2-ethylhexyl)-ftalát (DEHP) je LD50 26-34 g kg-1 živé hmotnosti. Vysoké dávky DEHP u zvířat poškozují ledviny a játra, a narušují endokrinní systém; rakovinotvornost nebyla prokázána. DEHP i DBP u laboratorních krys snižují množství testosteronu v Leydigových buňkách plodu, což vyvolává poruchy vývoje reprodukčního systému u samců. Akutními projevy toxicity esterů kyseliny ftalové jsou spavost, nevolnost, slzení, poruchy vidění, závratě, snížení krevního tlaku, halucinace, po vdechnutí par kašel. Průměrná expozice pro člověka je u DEHP 2-3 μg kg-1 tělesné hmotnosti a den, u DBP 0,2-1,8 μg kg-1 tělesné hmotnosti a den. Evropskou legislativou jsou stanoveny specifické migrační limity (SML), pro DEHP 1,5 mg kg-1 potraviny a pro DBP 0,3 mg kg-1 potraviny. Specifický migrační limit je nejvyšší povolené množství, které se může uvolnit do potraviny z předmětů a materiálů. Cílem práce bylo stanovit koncentrace nejvíce používaných esterů kyseliny ftalové di(2-ethylhexyl)-ftalátu a dibutyl-ftalátu ve vybraných potravinách a jejich obalech.

  • Název v anglickém jazyce

    Esters of Phthalic Acid in Food and Packaging from the Market

  • Popis výsledku anglicky

    In this study, the concentrations of two phthalic acid esters, namely di(2-ethylhexyl) phthalate and dibutyl phthalate, in foodstuffs and their packaging were investigated. The materials under study were milk, white cream yogurt, Old Bohemian salami, English bacon, liver pate in artificial intestine, liver pate in a plastic tub, meat spread in artificial intestine, Parisian salad in a plastic tub, and chilled puff pastry. In foodstuffs: the lowest average concentration of dibutyl phthalate (4.13 mg g-1) was found in Old Bohemian salami and the lowest concentration of di(2-ethylhexyl) phthalate (2.86 mg g-1) was measured in milk. The highest average concentrations of dibutyl phthalate (23.91 mg g-1) and di(2-ethylhexyl) phthalate (50.80 mg g-1) were determined in the meat spread.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    113

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    397-400

  • Kód UT WoS článku

    000473231800008

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85073281145