Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Impact of using additives in composting food waste

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43917073" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43917073 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2019/mnet_2019_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2019/mnet_2019_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Impact of using additives in composting food waste

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This research was focused onto food waste composting with some additives. It studies the impact of additive on the process of food waste composting. Additives used were sawdust and biochar. Composting samples were cooked potatoes, cooked rice and vegetables. The objective of this study was to compare 6 composts of different compositions. A-100% food waste, B-10% sawdust and 90% food waste, C-10% sawdust from rat&apos;s litter and 90% food waste, D-20% sawdust and 80% food waste, E-40% sawdust and 60% food waste and F-10% sawdust + 10% biochar and 80% food waste. The process of composting took 63 days and the composts were tested for physicochemical properties (temperature, pH, electrical conductivity) and biological properties (phytotoxicity test). The research results revealed that the concentration of 20% sawdust as additive was optimal for food waste compost because the compost exhibited the optimum pH and EC value, and the test of phytotoxicity proved the best results, too. The concentration of 20% sawdust was better than the concentration of 40% sawdust as the latter represented a large volume quantity

  • Název v anglickém jazyce

    Impact of using additives in composting food waste

  • Popis výsledku anglicky

    This research was focused onto food waste composting with some additives. It studies the impact of additive on the process of food waste composting. Additives used were sawdust and biochar. Composting samples were cooked potatoes, cooked rice and vegetables. The objective of this study was to compare 6 composts of different compositions. A-100% food waste, B-10% sawdust and 90% food waste, C-10% sawdust from rat&apos;s litter and 90% food waste, D-20% sawdust and 80% food waste, E-40% sawdust and 60% food waste and F-10% sawdust + 10% biochar and 80% food waste. The process of composting took 63 days and the composts were tested for physicochemical properties (temperature, pH, electrical conductivity) and biological properties (phytotoxicity test). The research results revealed that the concentration of 20% sawdust as additive was optimal for food waste compost because the compost exhibited the optimum pH and EC value, and the test of phytotoxicity proved the best results, too. The concentration of 20% sawdust was better than the concentration of 40% sawdust as the latter represented a large volume quantity

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20701 - Environmental and geological engineering, geotechnics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2019: Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7509-688-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    310-314

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    6. 11. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku

    000576735500056