Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Optimisation of a food waste composting process with a sawdust

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43919110" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43919110 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1504/IJSAMI.2020.10035188" target="_blank" >https://doi.org/10.1504/IJSAMI.2020.10035188</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1504/IJSAMI.2020.10035188" target="_blank" >10.1504/IJSAMI.2020.10035188</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Optimisation of a food waste composting process with a sawdust

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The paper focused on food waste disposal by the form of composting. Food waste composting is not simple and to reach its optimum, various additives were supplied to the process in order to enhance resulting compost parameters. In our research, we used sawdust as additive. This research was specifically aimed to compare food waste composting with and without using sawdust. We chose leftovers such as potatoes, rice and vegetables. The sawdust was added at ratios of 40% of the total weight. The composting process lasted 28 days. After this period, the final tests were conducted for physical-chemical and biological properties of the composts. Test results revealed that unlike the compost with the addition of sawdust, the compost without sawdust was phytotoxic to plants. It is recommended that sawdust proportion is 40% because the compost with such an amount of sawdust as additive exhibited more favourable parameters.

  • Název v anglickém jazyce

    Optimisation of a food waste composting process with a sawdust

  • Popis výsledku anglicky

    The paper focused on food waste disposal by the form of composting. Food waste composting is not simple and to reach its optimum, various additives were supplied to the process in order to enhance resulting compost parameters. In our research, we used sawdust as additive. This research was specifically aimed to compare food waste composting with and without using sawdust. We chose leftovers such as potatoes, rice and vegetables. The sawdust was added at ratios of 40% of the total weight. The composting process lasted 28 days. After this period, the final tests were conducted for physical-chemical and biological properties of the composts. Test results revealed that unlike the compost with the addition of sawdust, the compost without sawdust was phytotoxic to plants. It is recommended that sawdust proportion is 40% because the compost with such an amount of sawdust as additive exhibited more favourable parameters.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10511 - Environmental sciences (social aspects to be 5.7)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Sustainable Agricultural Management and Informatics

  • ISSN

    2054-5819

  • e-ISSN

    2054-5827

  • Svazek periodika

    6

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    319-329

  • Kód UT WoS článku

    000791483800001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85100663282