Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Assessment of antioxidants by HPLC-MS in grapevine seeds

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43917451" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43917451 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43510/19:43917451 RIV/70883521:28110/19:63523817

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.24326/asphc.2019.6.2" target="_blank" >https://doi.org/10.24326/asphc.2019.6.2</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.24326/asphc.2019.6.2" target="_blank" >10.24326/asphc.2019.6.2</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Assessment of antioxidants by HPLC-MS in grapevine seeds

  • Popis výsledku v původním jazyce

    It is well known, that grapevine seeds are rich in significant antioxidants. However, the issue of dealing with the analysis and comparison of antioxidant components in the seeds of Vitis vinifera L. in individual cultivars has not yet been sufficiently studied. The experiment was performed with extracts of three varieties (Blaufränkish, Italian Riesling and Cabernet Moravia) and three interspecific cultivars (Nativa, Marlen and Kofranka). Contents of nine major flavonoids (apigenin, astragalin, hyperoside, isorhamnetin, kaempferol, myricetin, quercetin, quercitrin and rutin) and two procyanidins (procyanidin A2 and procyanidin B1 ) were assessed by the HPLC/MS method. The highest contents of antioxidants were found out in interspecific cultivars Marlen and Nativa while the lowest one was assessed in the cultivar Cabernet Moravia. The most represented flavonoid was hyperoside (cultivar Marlen - 15.66 mgBULLET OPERATORl-1), least represented was kaempferol (cultivar Cabernet Moravia - 1.81 µgBULLET OPERATORl-1).

  • Název v anglickém jazyce

    Assessment of antioxidants by HPLC-MS in grapevine seeds

  • Popis výsledku anglicky

    It is well known, that grapevine seeds are rich in significant antioxidants. However, the issue of dealing with the analysis and comparison of antioxidant components in the seeds of Vitis vinifera L. in individual cultivars has not yet been sufficiently studied. The experiment was performed with extracts of three varieties (Blaufränkish, Italian Riesling and Cabernet Moravia) and three interspecific cultivars (Nativa, Marlen and Kofranka). Contents of nine major flavonoids (apigenin, astragalin, hyperoside, isorhamnetin, kaempferol, myricetin, quercetin, quercitrin and rutin) and two procyanidins (procyanidin A2 and procyanidin B1 ) were assessed by the HPLC/MS method. The highest contents of antioxidants were found out in interspecific cultivars Marlen and Nativa while the lowest one was assessed in the cultivar Cabernet Moravia. The most represented flavonoid was hyperoside (cultivar Marlen - 15.66 mgBULLET OPERATORl-1), least represented was kaempferol (cultivar Cabernet Moravia - 1.81 µgBULLET OPERATORl-1).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus

  • ISSN

    1644-0692

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    18

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    17-28

  • Kód UT WoS článku

    000519784400002

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85078592234