Dietární rybí olej a rizikové faktory srdečně-cévních onemocnění
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43917728" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43917728 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dietární rybí olej a rizikové faktory srdečně-cévních onemocnění
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem předkládaného experimentu bylo testovat hypotézu, že dietární rybí olej (F) obsahující účinné látky EPA (eikosapentaénová kyselina) a DHA (dokosahexaénová kyselina) ve srovnání s nasyceným palmovým olejem (P) sníží v živočišném modelu (prase) koncentraci plazmatického cholesterolu a zmírní projevy systémového zánětu. Prasata krmená rybím olejem měla po 70 dnech sníženou (P<0,05) hladinu celkového cholesterolu v plasmě, toto snížení však bylo na úkor frakce cholesterolu v lipoproteinech vysoké hustoty. Po vyvolání systémového zánětu lipopolysacharidem (LPS) byl v periferní krvi F prasat (F+) zjištěn nižší (P<0,05) podíl neutrofilních granulocytů oproti P-skupině (P+), exprese genu pro LPS-vazebný protein v játrech však byla u F+ prasat vyšší (P<0,05). F+ prasata měla v plazmě zvýšenou (P<0,05) koncentraci protizánětlivých cytokinů IL-4 a IL-10, ale také zvýšenou koncentraci (P<0,05) prozánětlivého ukazatele TNFα (tumor necrosis factor). Závěrem studie bylo zjištění, že EPA+DHA v množství 80-110 mg/kg živé hmotnosti a den významně nezlepšily parametry krevních lipidů oproti nasycenému tuku a měly nejednoznačný účinek na ukazatele systémového zánětu.
Název v anglickém jazyce
Dietary fish oil and risk factors of cardiovascular diseases
Popis výsledku anglicky
The objective of the present experiment was to test a hypothesis that dietary fish oil (F) containing the active substances EPA (eicosapentaenoic acid) and DHA (docosahexaenoic acid) in comparison with saturated palm oil (P) decreases in an animal model (pig) plasma cholesterol and alleviates markers of the systemic inflammation. After 70 days of fattening, the fish oil-fed pigs had lower (P<0.05) level of total plasma cholesterol, but this decrease was at the expense of low-density-lipoprotein cholesterol fraction. After the LPS (lipopolysaccharide) challenge, the F-pigs (F+) had lower (P<0.05) percentage of neutrophils in the peripheral blood in comparison with the challenged P pigs (P+), but the expression of the gene coding for the LPS-binding protein in the liver was higher (P<0.05) in the F+ pigs. The F+ pigs had higher (P<0.05) plasma concentration of anti-inflammatory cytokines IL-4 and IL-10, but also higher (P<0.05) concentration of the pro-inflammatory marker TNFα (tumor necrosis factor). It has been concluded that EPA+DHA at the amount of 80-110 mg/kg of live weight and day were not able to improve plasma lipid parameters as compared to saturated fat and had ambiguous effects on the markers of the systemic inflammation.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
30405 - Medical biotechnology related ethics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLVI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-714-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
22-30
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
4. 3. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—