Vliv síření na kvalitu vína
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43917735" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43917735 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv síření na kvalitu vína
Popis výsledku v původním jazyce
Práce byla zaměřena na problematiku týkající se oxidu siřičitého a jeho vlivu na technologickou a senzorickou jakost vína. Praktickým pokusem byl ověřován vliv oxidu siřičitého na obsah alkoholu ve víně a na intenzitu barvy vybraných odrůd bílých a červených vín. Víno bylo následně také zhodnoceno senzoricky, aby bylo možné posoudit vlivy oxidu siřičitého na jakost vína komplexně. Výsledky prokázaly, že oxid siřičitý ovlivňuje intenzitu barvy. Čím více oxidu siřičitého víno obsahovalo, tím světlejší byla barva vína. Rozdíl byl více patrný u červených vín. Na obsah alkoholu oxid siřičitý vliv příliš neměl. Senzoricky přijatelnější byla vína s nižším obsahem oxidu siřičitého.
Název v anglickém jazyce
Effect of sulphurization to wine quality
Popis výsledku anglicky
The work was focused on problems related to sulphur dioxide and its influence on technological and sensory quality of wine. The practical part verified the effect of sulphur dioxide to the content of alcohol in wine and to the colour intensity of selected varieties of white and red wines. The wine was then also reviewed sensory to evaluate the effects of sulphur dioxide to the quality of the wine comprehensively. The results showed sulphur dioxide affects the colour intensity. If the wine contained more sulphur dioxide, the colour of the wine was lighter. This difference was more evident in red wines. Sulphur dioxide had no important influence to alcohol in wine. Wines with lower content of sulphur dioxide were more sensory acceptable.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLVI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-714-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
309-317
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
4. 3. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—