Metody stanovení oxidu siřičitého ve vínech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14410%2F13%3A00071649" target="_blank" >RIV/00216224:14410/13:00071649 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metody stanovení oxidu siřičitého ve vínech
Popis výsledku v původním jazyce
V práci byl proveden výzkum srovnání metod stanovení volného oxidu siřičitého při použití modifikované normované metody a komerčními činidly v 6 vybraných vínech (3 bílá vína, 2 červená vína a 1 růžové víno). Opakovatelnosti stanovení (vyjádřené jako relativní směrodatné odchylky) volného oxidu siřičitého při použití jednotlivých metod pro 2 vybraná vína byly v rozsahu 0,84 ? 2,95 % a intervaly spolehlivosti obsahů volného oxidu siřičitého při použití jednotlivých metod pro všechna vína byly v rozsahu 8,4 ? 64,8 mg/l. Výsledky jednotlivých stanovení obsahu volného oxidu siřičitého ukazují na nezbytné korekce na reduktony. Obsah reduktonů, není totiž zanedbatelný a pohybuje se, u jednotlivých analyzovaných vín, v průměru od 15 % do 47 % z celkové sumy volného oxidu siřičitého a reduktonů.
Název v anglickém jazyce
Methods of sulphur dioxide determination in wines
Popis výsledku anglicky
The research of the comparison of methods of free sulphur dioxide determination using the modificated norm method and commertial reagents in 6 chosen wines (3 white wines, 2 red wines and 1 rose wine) was carried out. Reproducibilities (expressed as therelative standard deviations) of the free sulphur dioxide determinations using the individual methods for 2 chosen wines were in the range of 0,84 ? 2,95 % and confidence intervals of contents of the free sulphur dioxide were in the range of 8,4 ? 64,8 mg/l. Results of the individual determinations of the contents of the free sulphur dioxide show the necessary corrections on the content of reductants. The content of reductants is not insignificant and its values are for the individual wines in the rangeof 15 ? 47 % from the total sum of the free sulphur dioxide and reductants.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Súčastnosť a perspektívy didaktiky chémie III. Zborník z medzinárodnej konferencie.
ISBN
9788055705460
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
144-148
Název nakladatele
Univerzita Mateja Bela
Místo vydání
Banská Bystrica
Místo konání akce
Banská Bystrica
Datum konání akce
1. 1. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—