Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Víno se sníženým obsahem SO2 a zachovaným obsahem BAL

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F16%3A43875319" target="_blank" >RIV/70883521:28110/16:43875319 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Víno se sníženým obsahem SO2 a zachovaným obsahem BAL

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Víno (André a Sauvignon Blanc, ročník 2015) se sníženým obsahem oxidu siřičitého (jako aditivem antioxidačním antimikrobiálním) bylo připraveno v reálných podmínkách malého a středního vinařství. Oxid siřičitý představuje alergen pro 20-25% dospělé populace i když je obsažen ve víně ve zdravotně povolené hladině. Snížení obsahu oxidu siřičitého bylo řešeno čistě biologickou cestou s cílem zachovat hodnoty biologicky aktivních látek (BAL) a tím i hodnoty přírodní antioxidační kapacity (NAC), což je hlavním zdravotním benefitem konzumace vína v malém množství. Při přípravě vína byly sledovány výsledky biochemických, enologických a dalších analýz signalizující doplňkové dávky oxidu siřičitého, jeho množství a termíny aplikace. Za kritické parametry výroby vína lze označit: neodborná a nadměrná manipulace s révovým moštem a vínem, extrémní teplotní režimy, nesprávné množství a termíny aplikace doplňkových dávek oxidu siřičitého a neznalost analytických hodnot. Na základě kontrol a analýz bylo připraveno víno se sníženým obsahem oxidu siřičitého a to až o 20 - 40% oproti povoleným hladinám v jednotlivých kategoriích vína a zároveň zachování BAL.

  • Název v anglickém jazyce

    Wine with reduced content of SO2 and preserved content of BACs

  • Popis výsledku anglicky

    Wine (André and Sauvignon Blanc, 2015) with a reduced content of carbon Sulphur (as an antimicrobial antioxidant additive) was prepared in realistic conditions of small/medium wineries. Sulphur dioxide is an allergen for 20-25% of the adult population even though when it is contained in a wine on health permitted level. The solution for the reduction of the sulfur dioxide content was purely biological. The purpose of the biological reduction was to maintain the biologically active substances(BAL), thus also the value of the natural antioxidant capacity (NAC), which is the main health benefit of consumption of wine in small quantities. During the preparation of the wine, the results of biochemical and oenological analysis were monitored. These analyzes indicated additional doses of sulfur dioxide. As critical parameters for the production of wine can be labeled: inexpert and excessive handling with the grapevine, extreme temperatures, incorrect amount or improper application of additional doses of suplhur dioxide or ignorance of the analytical values. Based on the controls and analyzes was prepared wine with reduced content of sulfur dioxide by 20-40% compared to permitted levels in individual categories of wine while preserving the BAL.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    FT, UNI

  • Číselná identifikace

    13/2016

  • Technické parametry

    Obsah SO2 u vína se zachovaným a stabilizovaným obsahem BAL snížen o 20 - 40% oproti povoleným hladinám v jednotlivých kategoriích vína.

  • Ekonomické parametry

    Redukcí obsahu SO2 (při současném zachování obsahu BAL) je sníženo riziko alergických reakcí u konzumentů vína, neboť c. 20 - 25% dospělé populace trpí při konzumaci vína různým stupněm alergické reakce na SO2 i při normami povolených obsazích SO2. Současně jsou zachovány zdravotní benefity při mírné konzumaci vína.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    70883521

  • Název vlastníka

    Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem