Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv pohlaví na barvu vepřového masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43917795" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43917795 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-2/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-2/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv pohlaví na barvu vepřového masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo zjistit vliv kategorie pohlaví prasat na vybrané kvalitativní ukazatele ve vepřovém mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, ztráta vody odkapem, diametr svalového vlákna a parametry barvy masa). Do pokusu bylo vybráno 60 prasat (30 ks prasniček a 30 ks vepřů). U ukazatelů jatečné hodnoty byl zjištěn vysoce průkazný rozdíl (p &lt; 0,01) u podílu svaloviny a průkazný rozdíl (p &lt; 0,05) u výšky hřbetního tuku mezi prasničkami a vepři. V nutričních a technologických vlastnostech mezi kategoriemi pohlaví nebyly zjištěny průkazné rozdíly (p &gt; 0,05). V intenzitě barvy vepřového masa nebyla zjištěna statistická diference (p &gt; 0,05) mezi kategoriemi pohlaví.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of sex on the colour of pork

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate the effect of sex on the meat quality of pigs (dry matter, content of fat, drip loss and diameter of muscle fibres). The values in CIELab system were also monitored. Totally 60 pigs were included in the experiment (30 gilts and 30 barrows). The lean meat content was significantly the highest in gilts (p &lt; 0.01). No significant differences were found among the pigs in selected nutritional and technological quality traits (p &gt; 0.05). Sex of the fattening pigs (barrows and gilts) had not significant effect on meat colour, on none of the monitored parameters.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    31

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    31-32, 34-35

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus