Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of high dietary level (8%) of fish oil on long-chain polyunsaturated fatty acid n-3 content in pig tissues and plasma biochemical parameters

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43918324" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43918324 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027162:_____/20:N0000147

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.3390/ani10091657" target="_blank" >https://doi.org/10.3390/ani10091657</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/ani10091657" target="_blank" >10.3390/ani10091657</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of high dietary level (8%) of fish oil on long-chain polyunsaturated fatty acid n-3 content in pig tissues and plasma biochemical parameters

  • Popis výsledku v původním jazyce

    There were two objectives of the present study using dietary fish oil (FO) in pigs: to use pigs as a model for studying the effects of high FO doses on selected physiological markers; and to evaluate the physical traits and nutritive value of pork enriched with long-chain polyunsaturated fatty acids n-3. Two groups of six female pigs were fed for 30 days with either a standard feed mixture (control, C) or the same mixture supplemented with 8% FO (F). Physical characteristics of the muscle, fatty acid deposition in tissues and selected hematologic and plasma markers were tested. The daily weight gain of the F-pigs was lower in comparison with controls (p &lt; 0.05). Dietary fish oil decreased Warner-Bratzler shear force of the longissimus muscle (p &lt; 0.01). The eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid content was higher (p &lt; 0.05) in all tested F-tissues. Dietary fish oil had no effect on plasma cholesterol (p &lt; 0.05), but it increased plasma triacylglycerol levels by 260% (p &lt; 0.05), and increased counts of leukocytes, neutrophils, and eosinophils in the blood plasma (p &lt; 0.05). In conclusion, high dietary FO improved the texture and nutritive value of meat, but negatively affected plasma biochemical parameters.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of high dietary level (8%) of fish oil on long-chain polyunsaturated fatty acid n-3 content in pig tissues and plasma biochemical parameters

  • Popis výsledku anglicky

    There were two objectives of the present study using dietary fish oil (FO) in pigs: to use pigs as a model for studying the effects of high FO doses on selected physiological markers; and to evaluate the physical traits and nutritive value of pork enriched with long-chain polyunsaturated fatty acids n-3. Two groups of six female pigs were fed for 30 days with either a standard feed mixture (control, C) or the same mixture supplemented with 8% FO (F). Physical characteristics of the muscle, fatty acid deposition in tissues and selected hematologic and plasma markers were tested. The daily weight gain of the F-pigs was lower in comparison with controls (p &lt; 0.05). Dietary fish oil decreased Warner-Bratzler shear force of the longissimus muscle (p &lt; 0.01). The eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid content was higher (p &lt; 0.05) in all tested F-tissues. Dietary fish oil had no effect on plasma cholesterol (p &lt; 0.05), but it increased plasma triacylglycerol levels by 260% (p &lt; 0.05), and increased counts of leukocytes, neutrophils, and eosinophils in the blood plasma (p &lt; 0.05). In conclusion, high dietary FO improved the texture and nutritive value of meat, but negatively affected plasma biochemical parameters.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Animals

  • ISSN

    2076-2615

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    1657

  • Kód UT WoS článku

    000580669600001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85090863012