The effect of the cocoa solids content on the rheological behaviour of chocolate
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43919541" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43919541 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2020/mnet_2020_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2020/mnet_2020_full.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The effect of the cocoa solids content on the rheological behaviour of chocolate
Popis výsledku v původním jazyce
The rheological properties of chocolate were determined on three chocolate samples from the same commercial manufacturer, with a minimum cocoa solids content of 50%, 78% and 99%. The change in the shear stress at an increasing shear strain rate was determined from 0.01/s to 100/s at a sample temperature of 40 oC. The flow properties were measured using an RST rheometer (Brookfield, USA) with a cone-plate spindle arrangement (RCT-50-2) including a sample temperature duplicator. The measured values were modelled using suitable mathematical models, namely the Casson, Bingham, and Herschel-Bulkley flow models. The Casson and Herschel-Bulkley flow models seemed to be the most suitable, as evidenced by the value of the coefficient of determination R2, which ranged from 0.9934-0.9994.
Název v anglickém jazyce
The effect of the cocoa solids content on the rheological behaviour of chocolate
Popis výsledku anglicky
The rheological properties of chocolate were determined on three chocolate samples from the same commercial manufacturer, with a minimum cocoa solids content of 50%, 78% and 99%. The change in the shear stress at an increasing shear strain rate was determined from 0.01/s to 100/s at a sample temperature of 40 oC. The flow properties were measured using an RST rheometer (Brookfield, USA) with a cone-plate spindle arrangement (RCT-50-2) including a sample temperature duplicator. The measured values were modelled using suitable mathematical models, namely the Casson, Bingham, and Herschel-Bulkley flow models. The Casson and Herschel-Bulkley flow models seemed to be the most suitable, as evidenced by the value of the coefficient of determination R2, which ranged from 0.9934-0.9994.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2020: Proceedings of International PhD Students Conference
ISBN
978-80-7509-765-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
324-329
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
11. 11. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—