Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potential use of cod liver oil in a pig diet: effects on the chemical, physical and sensory parameters of a bologna sausage

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43919577" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43919577 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2020/mnet_2020_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2020/mnet_2020_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Potential use of cod liver oil in a pig diet: effects on the chemical, physical and sensory parameters of a bologna sausage

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the study was to substantially increase PUFA n-3 content in bologna sausage based on meat of pigs fed a diet fortified with 8% fish oil. The control group of pigs was fed a standard feed ration without any added oils. The addition of oil into the feed ration did not cause increasing the fat level in bologna sausage. Fatty acid profile was affected significantly. The amount of these acids: C16:0, C18:0 and C18:2n-6 was significantly lower (p &lt; 0.05) for the experimental group. On the other hand, the amount of following acids: C20:5n-3, C22:5n-3 and C22:6n-3 was higher (p &lt; 0.05). Overall, the content of SFA decreased and the PUFA n-6/PUFA n-3 ratio was significantly lower (p &lt; 0.05). The addition of fish oil into the diet did not affect the oxidative stability of the product (p &gt; 0.05). Results of an instrumental and sensory analysis have shown a significant difference (p &lt; 0.05) between both groups, when the experimental group was evaluated as harder and less juicy. Colour changes was recorded for redness (a*) parameter, the experimental group shown higher values (p &lt; 0.05). The addition of fish oil did not affect (p &gt; 0.05) the flavour, nor the odour of the product.

  • Název v anglickém jazyce

    Potential use of cod liver oil in a pig diet: effects on the chemical, physical and sensory parameters of a bologna sausage

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to substantially increase PUFA n-3 content in bologna sausage based on meat of pigs fed a diet fortified with 8% fish oil. The control group of pigs was fed a standard feed ration without any added oils. The addition of oil into the feed ration did not cause increasing the fat level in bologna sausage. Fatty acid profile was affected significantly. The amount of these acids: C16:0, C18:0 and C18:2n-6 was significantly lower (p &lt; 0.05) for the experimental group. On the other hand, the amount of following acids: C20:5n-3, C22:5n-3 and C22:6n-3 was higher (p &lt; 0.05). Overall, the content of SFA decreased and the PUFA n-6/PUFA n-3 ratio was significantly lower (p &lt; 0.05). The addition of fish oil into the diet did not affect the oxidative stability of the product (p &gt; 0.05). Results of an instrumental and sensory analysis have shown a significant difference (p &lt; 0.05) between both groups, when the experimental group was evaluated as harder and less juicy. Colour changes was recorded for redness (a*) parameter, the experimental group shown higher values (p &lt; 0.05). The addition of fish oil did not affect (p &gt; 0.05) the flavour, nor the odour of the product.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2020: Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7509-765-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    365-370

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    11. 11. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku