Vliv lněného oleje na zastoupení cholesterolu a mastných kyselin v mase pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss).
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A23200033" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:23200033 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv lněného oleje na zastoupení cholesterolu a mastných kyselin v mase pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss).
Popis výsledku v původním jazyce
Pstruzi duhoví byli vykrmováni směsí obsahující 2,5 nebo 5 % lněného oleje. Skupina kontrolní dostávala průmyslově vyráběnou krmnou směs. Po 75 dnech výkrmu bylo ze tří skupin vybráno po 16 rybách a ve filé bez kůže byl stanoven obsah živin. V obsahu tuku, bílkovin, cholesterolu, nasycených a mononenasycených mastných kyselin, kyseliny arachidonové, eikosapentaenové a dokosahexaenové v mase různě krmených ryb nebylo průkazných rozdílů (P>0,05). Svalovina ryb, které dostávaly lněný olej obsahovala více kyseliny a-linolenové než maso ryb kontrolních (P<0,001). Při zkrmování 5 % lněného oleje byl obsah n-3 polynenasycených mastných kyselin (PUFA) i poměr n-3/n-6 PUFA v mase podstatně (P<0,001) příznivější pro spotřebitele než u ryb, které tento olej nedostávaly.
Název v anglickém jazyce
Effect of linseed oil in the diet on cholesterol and fatty acids contents in rainbow trout (oncorhynchus mykiss) fillets
Popis výsledku anglicky
Rainbow trouts (Oncorhynchus mykiss) were fed a diet containing 2.5 or 5 % linseed oil (L2.5, L5). Control group (0) was fed a commercial feed mixture. After 75 days of fattening 16 individuals from each of three groups were selected to estimate the content of nutrients in flayed fillets. There were no significant differences (P>0.05) in fat, crude protein, cholesterol, saturated and monounsaturated fatty acids, arachidonic, eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid content, respectively in meatof fishfed the different diets. Meat of fish fed the diet with linseed oil contained more a-linolenic acid than meat of control fish (P<0,001). In the group L5, the content of n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) and the n-3/n-6 PUFA ratio in meat was significantly (P<0.001) better and more favourable for consumers than in fish without oil supplement in the diet.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Bulletin VÚRH Vodňany
ISSN
0007-389X
e-ISSN
—
Svazek periodika
39
Číslo periodika v rámci svazku
1-2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
141-147
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—