Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv lněného oleje na zastoupení cholesterolu a mastných kyselin v mase pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss).

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A23200033" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:23200033 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv lněného oleje na zastoupení cholesterolu a mastných kyselin v mase pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss).

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pstruzi duhoví byli vykrmováni směsí obsahující 2,5 nebo 5 % lněného oleje. Skupina kontrolní dostávala průmyslově vyráběnou krmnou směs. Po 75 dnech výkrmu bylo ze tří skupin vybráno po 16 rybách a ve filé bez kůže byl stanoven obsah živin. V obsahu tuku, bílkovin, cholesterolu, nasycených a mononenasycených mastných kyselin, kyseliny arachidonové, eikosapentaenové a dokosahexaenové v mase různě krmených ryb nebylo průkazných rozdílů (P>0,05). Svalovina ryb, které dostávaly lněný olej obsahovala více kyseliny a-linolenové než maso ryb kontrolních (P<0,001). Při zkrmování 5 % lněného oleje byl obsah n-3 polynenasycených mastných kyselin (PUFA) i poměr n-3/n-6 PUFA v mase podstatně (P<0,001) příznivější pro spotřebitele než u ryb, které tento olej nedostávaly.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of linseed oil in the diet on cholesterol and fatty acids contents in rainbow trout (oncorhynchus mykiss) fillets

  • Popis výsledku anglicky

    Rainbow trouts (Oncorhynchus mykiss) were fed a diet containing 2.5 or 5 % linseed oil (L2.5, L5). Control group (0) was fed a commercial feed mixture. After 75 days of fattening 16 individuals from each of three groups were selected to estimate the content of nutrients in flayed fillets. There were no significant differences (P>0.05) in fat, crude protein, cholesterol, saturated and monounsaturated fatty acids, arachidonic, eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid content, respectively in meatof fishfed the different diets. Meat of fish fed the diet with linseed oil contained more a-linolenic acid than meat of control fish (P<0,001). In the group L5, the content of n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) and the n-3/n-6 PUFA ratio in meat was significantly (P<0.001) better and more favourable for consumers than in fish without oil supplement in the diet.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Bulletin VÚRH Vodňany

  • ISSN

    0007-389X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    39

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1-2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    141-147

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus